Nu doorpakken voor 6000 dakloze jongeren in Nederland

17/01/2008 09:40



Federatie Opvang



De Federatie Opvang roept overheden op om nu door te pakken om voldoende opvangplekken te realiseren voor de 6000 zwerfjongeren in Nederland. Nog steeds verblijven jongeren tegen hun wil op straat. Slechts de helft van de centrumgemeenten biedt opvangmogelijkheden voor dakloze jongeren. Ondanks positieve acties in enkele centrumgemeenten, blijft een opvangplek het minst beschikbaar van alle mogelijke voorzieningen. Dit stelt de Algemene Rekenkamer in het vandaag verschenen rapport over zwerfjongeren.

De Rekenkamer deed al in 2002 een dringende oproep aan de regering om het aantal opvangplaatsen uit te breiden. Dit is onvoldoende gebeurd. Voor het oplossen van de problemen van zwerfjongeren zijn extra opvangplaatsen nodig. De Federatie Opvang roept de bewindslieden op om provincies en centrumgemeenten te verplichten een gezamenlijk beleid voor de zwerfjongeren in provinciale en gemeentelijke beleidsplannen op te nemen. In het Rapport van de Rekenkamer komen dezelfde problemen aan de orde die al jarenlang bekend zijn: er is onvoldoende opvang, er moeten op maat gemaakte huisvestingsmogelijkheden komen, het ontbreekt aan goede begeleiding en er zijn onvoldoende opleidingsplaatsen en stagemogelijkheden.

Nu er een begrotingsoverschot over 2007 is, biedt dit voldoende financiële ruimte voor een stevige financiële injectie om dit maatschappelijk grote probleem op te lossen.

De Federatie Opvang deelt de analyse van de Rekenkamer over de gebrekkige informatievoorziening. De Federatie Opvang zal het initiatief nemen om deze handschoen op te pakken en met Rijk en Rekenkamer te overleggen hoe in deze lacune kan worden voorzien.