Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

17 januari 2008

Commissie Terlouw: 'Handhaaf naamgebruik Debye'

De commissie Terlouw heeft de colleges van bestuur van de universiteiten van Utrecht en Maastricht geadviseerd het gebruik van de naam van Peter Debye voor de aanduiding van het chemisch-fysisch instituut in Utrecht, en de wetenschappelijke prijs in Maastricht te handhaven. De Universiteit Utrecht volgt dit advies, de Universiteit Maastricht niet.

De commissie is in het voorjaar 2007 door beide universiteiten ingesteld met de vraag om schriftelijk advies uit te brengen over het naamgebruik van Debye na het te verschijnen NIOD-rapport over Peter Debye ten tijde van de periode 1933-1945. In februari 2006 besloten de universiteiten van Utrecht en Maastricht af te zien van het naamgebruik van Debye. De universiteiten vonden het destijds opgeroepen beeld van Debye niet langer verenigbaar met de voorbeeldfunctie die gekoppeld was aan instituut en prijs.

De opdracht aan de commissie Terlouw was te adviseren over de wenselijkheid of onwenselijkheid ten aanzien van het gebruik van de naam van Debye voor aanduiding van activiteiten, gebouwen of onderdelen door de Universiteit Utrecht, dan wel het meewerken aan de toekenning en uitreiking van een wetenschappelijke prijs, die de naam heeft van Debye, door de Universiteit Maastricht.

De commissie geeft in haar advies aan begrip te hebben voor de beslissing van de universiteiten destijds, maar stelt op grond van het NIOD rapport dat 'nu geen kwade trouw van Debye is bewezen, er moet worden uitgegaan van diens goede trouw'. De commissie concludeert: 'Wij zijn van oordeel dat er onvoldoende reden is Debye zijn wetenschappelijke lauweren te ontnemen'.

Het college van bestuur van de Universiteit Utrecht volgt het advies en noemt haar organisatie voor chemisch-fysisch onderzoek weer Debye Institute for NanoMaterials Science. Het college van bestuur van de Universiteit Maastricht blijft bij haar eerdere oordeel.

Samenstelling adviescommissie
De adviescommissie bestond uit de volgende personen: Dr. J.C. Terlouw, voorzitter (voormalig vice-premier en minister van Economische Zaken, wis- en natuurkundige)
Prof.dr. D. Bosscher (oud rector magnificus Rijksuniversiteit Groningen, hoogleraar Eigentijdse Geschiedenis)
Prof.mr. Th. van Boven (emeritus hoogleraar Internationaal Recht Universiteit Maastricht)
Secretaris van de commissie is mr. R. Louw (secretaris van de Universiteit Leiden)

Meer informatie

Ludo Koks, woordvoerder Universiteit Utrecht, 06 23 90 72 96, L.Koks@uu.nl .
Jeanine Hermans, woordvoerder Universiteit Maastricht, 06 46 70 50 09, Jeanine.Hermans@bu.unimaas.nl .

Volledige advies Commissie Terlouw (zie bijlage, opvragen bij afzender)