Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 17 januari 2007

Kenmerk 013

Amsterdamse top-100 naoorlogse bouwkunst

Op donderdag 17 januari presenteert wethouder Tjeerd Herrema (Monumenten) de Amsterdamse top-100 van de naoorlogse bouwkunst. Op de lijst staan gebouwen en objecten uit de periode 1940-1968 die tot de top van de Amsterdamse architectuur en stedenbouw behoren. De wethouder wil hiermee een discussie losmaken over de waardering voor en de omgang met het jonge erfgoed in deze stad.

Wethouder Herrema: "Door gebrek aan kennis en waardering is veel waardevolle bebouwing uit die tijd helaas al voorgoed verdwenen of dreigt onherstelbaar te worden verminkt. In aansluiting op de top-100 van de minister heb ik Bureau Monumenten & Archeologie gevraagd om een Amsterdamse variant samen te stellen."

Het erfgoed uit de periode na 1940 staat volop in de belangstelling. Afgelopen oktober presenteerde minister Plasterk een lijst van de top-100 van rijksmonumenten uit de wederopbouwperiode. De publicatie van deze lijst gaf meteen al aanleiding tot discussie. Het gaat daarbij om méér dan de vraag welke objecten de overheid als monument wettelijk zou moeten beschermen. Het dwingt om na te denken over de betekenis en de waarde van dit erfgoed. De naoorlogse stadswijken markeren een belangrijke periode in de ontwikkeling van de landelijke en de Amsterdamse architectuur, de stedenbouw en van vernieuwingen in de bouwtechniek. Anders dan individuele objecten zijn de naoorlogse wijken als één stedenbouwkundig ensemble gebouwd.

"Op de Amsterdamse lijst staat bijvoorbeeld de Sint Josephkerk, een gebouw uit 1950 dat een vroeg voorbeeld is van moderne kerkenbouw in beton. Met deze kerk waren de architecten zowel nationaal als internationaal hun tijd ver vooruit. We moeten zorgen dat de betekenis en waarde van dit soort gebouwen en objecten niet verloren gaat", aldus Herrema.

Pb-013