Persberichten Lekstroom, 10.25 uur

Utrecht, 17-01-2008

Met wapen op mobieltje

NIEUWEGEIN Eerst probeerde een automobilist met te veel op aan de politie te ontkomen. Even later bleek dat hij gewapend op zijn mobieltje stond.

Rond 01.05 uur zagen agenten een auto vanaf de Graaf Florisweg, de Graaf Dudosingel oprijden. De agenten wilden de bestuurder controleren en reden achter de auto aan, maar raakten het zicht op de auto kwijt.

Aan de hand van het kenteken bleek dat de auto in de buurt thuis hoorde, dus agenten stelden zich daar op. Zij zagen een jongeman over de Graaf Gustaaflaan lopen en herkenden hem als de bestuurder van de auto. Zij spraken de verdachte, een 21-jarige jongeman uit Nieuwegein, aan. Eerst ontkende hij de auto te hebben bestuurd, maar geconfronteerd met de herkenning door beide agenten gaf hij dat toch toe. De verdachte werd aangehouden en naar het politiebureau overgebracht.

Bij zijn insluiting bleek dat de Nieuwegeiner in het bezit was van enkele mobiele telefoons. Op één daarvan stond een foto met daarop de Nieuwegeiner en twee vrienden van hem. Zij hielden op de foto twee vuurwapens vast. In het geheugen van de telefoon troffen de agenten nog drie dergelijke fotos aan.

Bij de ademanalyse blies de verdachte 350 ug/l, vier keer het wettelijke maximum van 88 ug/l voor een beginnend bestuurder. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed en hij kreeg een rijverbod van vier uur.

De verdachte verklaarde dat de vuurwapens nep waren en bij hem thuis lagen. Agenten gingen met hem mee naar zijn woning. Daar werden de wapens inderdaad aangetroffen. Het ging om zeer echt lijkende nepvuurwapens. Deze werden in beslag genomen en tegen de verdachte wordt op basis van de Wet Wapens en Munitie proces-verbaal opgemaakt.

Vechtpartij

NIEUWEGEIN - Naar aanleiding van de melding van een vechtpartij gingen op woensdagavond 16 januari meerdere politie-eenheden ter plaatse.

Rond 22.35 uur kreeg de politie de melding dat voor een horecagelegenheid aan de Herenstraat een vechtpartij op straat zou zijn. Daarbij was mogelijk sprake van een vuurwapen. Direct gingen meerdere politie-eenheden met spoed ter plaatse.

Op de Herenstraat was alles rustig. In de horecagelegenheid bevonden zich meerdere personen, maar ook daar was het rustig. Uit de gelegenheid kwam een 32-jarige man uit IJsselstein naar buiten. Hij had een bult op zijn hoofd en verklaarde te zijn geslagen. Dat zou zijn gebeurd door een familielid van hem. Ook zou de IJsselsteiner door hem zijn bedreigd met een vuurwapen. Na wat doorvragen bleek de IJsselsteiner in het geheel geen wapen te hebben gezien. Wel merkten de agenten dat de man zwaar onder invloed van alcohol verkeerde en niet voor rede vatbaar was.

In de horecagelegenheid spraken agenten met meerdere personen, maar buiten een medewerker had niemand iets gezien. De medewerker verklaarde dat er een kort vechtpartijtje was geweest. Gezien de beschonken toestand van de IJsselsteiner en zijn onsamenhangende verhaal is er door de politie verder geen onderzoek verricht.

Vernieling

HOUTEN Op woensdagavond 16 januari werd een 52-jarige man uit Houten aangehouden omdat hij de voordeur van een woning vernield had.

Rond 21.25 uur kreeg de politie de melding dat op het Valkeniersborch door een overspannen man ruiten van een woning werden ingegooid. Direct ging de politie ter plaatse. Agenten spraken met de 46-jarige bewoonster. Zij verklaarde dat zij al enige tijd problemen hadden met een 52-jarige man uit Houten. Die waren ontstaan doordat hun kinderen onderling problemen zouden hebben gehad. Rond 21.25 uur had de betreffende man bij haar woning aangebeld. Hij beschuldigde dat de zoon van de Houtense zijn zoon zou hebben gespuugd. De man wond zich daar kennelijk zo over op, dat hij een grote zwerfkei uit de voortuin pakte. De bewoonster wilde haar voordeur sluiten, waarop de man de kei tegen de deur gooide. Daarna volgde er nog één. Vervolgens ging de man ervandoor. De voordeur raakte beschadigd en de bewoonster was erg geschrokken.

Agenten gingen naar de woning van de 52-jarige verdachte. Hij werd aangehouden, naar het politiebureau overgebracht en voor nader onderzoek ingesloten. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Verkeerscontrole

VIANEN De politie heeft op woensdag 16 januari een verkeerscontrole op parkeerplaats De Kroon langs de Rijksweg A27 gehouden.

In totaal 49 voertuigen werden aan een kritische controle onderworpen, daarbij werden twintig overtredingen geconstateerd. Er werd onder andere bekeurd voor het niet in orde zijn van de losbreekreminrichting, niet dragen autogordel en verlopen apk.