Politie Groningen

Donderdag 17 januari 2008

Provincie Groningen, 17-01-2008

Groningen: bierkrattendief bekent 40 zaken

Met de aanhouding van een 23-jarige man zonder vaste woonplaats heeft de politie veertig diefstallen opgelost. De dakloze man werd woensdagochtend op de Beren aangehouden. De verdachte reed op een gestolen fiets en bleek bovendien een leeg krat bier achterop de fiets met zich mee te voeren. De agenten constateerden dat het originele slot van de fiets verwijderd was. Bij navraag bleek dat de fiets was gestolen uit een openstaande schuur bij een woning aan de Wilhelminakade in de stad. De aangeefster had de fiets nog niet gemist. Zij doet alsnog aangifte. De 23-jarige werd meegenomen naar het politiebureau. Tijdens het verhoor ontkende hij de fiets te hebben gestolen. Hij had de fiets voor 50 euro op straat gekocht. Wel bekende de verdachte de diefstal van het lege krat bier. Hij had het krat even te voren weggenomen achter een woning aan de Bankastraat. De man bekende daarnaast dat hij ruim veertig lege kratten op soortgelijke wijze achter woningen in de Oosterparkwijk, de Indische buurt en de Korrewegwijk had gestolen. Met behulp van stadwachten heeft de politie diverse eigenaren van de kratten kunnen informeren over de krattendiefstal en kunnen verwijzen voor het doen van aangifte. De verdachte werd na verhoor in vrijheid gesteld. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: vrouw gewond bij aanrijding

Een 48-jarige vrouw uit Paterswolde is donderdagmiddag op de kruising Onlandse Dijk met de Laan Corpus den Hoorn gewond geraakt. Een 48-jarige automobiliste uit Noordlaren zag op de kruising de Paterswoldse op haar fiets over het hoofd. De fietsster kwam ten val en liep vermoedelijk een hersenschudding op. Zij werd voor nader onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft van het ongeval een rapportage gemaakt.

Groningen: Stadjer moet rijbewijs inleveren

De politie heeft donderdagavond op de Europaweg een 21-jarige man uit Groningen bekeurd na het begaan van een forse snelheidsovertreding. De Stadjer werd geklokt met een snelheid van 101 km/uur, terwijl op de Europaweg een snelheidslimiet geldt van 50 km/uur. De 21-jarige moest zijn rijbewijs inleveren. Tijdens de controle werden daarnaast nog zes andere automobilisten bekeurd voor te hard rijden.

Groningen: rijden zonder rijbewijs op herhaling

De politie heeft donderdagnacht op de Gorechtkade een 24-jarige man uit Groningen bekeurd voor het rijden zonder rijbewijs. Tijdens de controle bleek dat de Stadjer voor de tweede keer werd betrapt voor het rijden zonder geldig rijbewijs. De verdachte kreeg een bekeuring uitgereikt. Bij een derde keer zal de politie in overleg met justitie zijn auto in beslag nemen.

Hoogezand: taxichauffeurs zonder papieren

De politie heeft afgelopen week twee taxichauffeurs bekeurd omdat zij niet beschikten over de juiste chauffeurspapieren. Een 28-jarige man uit Groningen werd dinsdagmiddag in Veendam gecontroleerd. Tijdens de controle bleek dat hij niet in het bezit was van een chauffeurspas. Woensdagmorgen werd in de Kerkstraat in Hoogezand een taxibestuurder van hetzelfde bedrijf gecontroleerd. Deze 20-jarige man uit Groningen bleek ook niet over de benodigde papieren te beschikken. Tegen de chauffeurs en hun werkgever wordt proces-verbaal opgemaakt.

Overschild: frontale aanrijding

Bij een frontale aanrijding op de Meenteweg in Overschild zijn woensdagmorgen twee automobilisten gewond geraakt. Een 23-jarige automobilist uit Winschoten verklaarde dat hij uit moest wijken voor een tegenligger en daardoor moest corrigeren richting de berm. Hierdoor verloor hij de controle over zijn voertuig en reed tegen een tegemoetkomende automobilist (36 jaar) uit Midwolde. Beide bestuurders zijn voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht. De politie maakt een registratie.

Siddeburen: hennepkwekerij ontmanteld

De politie heeft woensdagmiddag in de Noorderweg in Siddeburen een hennepkwekerij ontmanteld. De politie had al enige tijd vermoedens dat zich een kwekerij in het pand bevond. Op de bovenverdieping van een woning trof de politie 279 hennepplanten aan. De planten en de hiervoor benodigde apparatuur zijn in beslag genomen. De 56-jarige bewoner wordt op een later moment door de politie gehoord.

Veendam: man mishandelt vrouw

De politie heeft woensdagavond in de Dr. Bosstraat in Veendam een 28-jarige inwoner van die plaats aangehouden op verdenking van mishandeling van zijn vriendin. Eerder die avond werd de politie geïnformeerd dat de man in een woning in Veendam een 31-jarige vrouw had mishandeld. Toen de politie bij de desbetreffende woning ging kijken, was de verdachte niet meer aanwezig. Hij werd later aangehouden. De Veendammer is meegenomen naar het politiebureau en is ingesloten voor verhoor. De politie maakt proces-verbaal op.

Sellingen: achtervolging gestaakt

De politie heeft woensdagnacht in de omgeving van Sellingen een onbekende automobilist achtervolgd. De automobilist reed met hoge snelheid over de Jipsingbourtangerweg toen agenten de automobilist aan zagen komen rijden. Ze gaven de persoon in de auto een stopteken, maar daar werd geen gehoor aan gegeven. De politie ging achter de bestuurder aan, maar staakte de achtervolging nadat er met hoge snelheid over bochtige wegen werd gereden. Het kenteken van het voertuig is bekend.

Zeerijp: hennepafval en kweekgoederen aangetroffen

De politie heeft woensdagmorgen een 42-jarige man uit Zeerijp aangehouden op grond van de opiumwet. Agenten hadden een vermoeden dat er zich softdrugs zouden bevinden in een woning aan de Borgweg in Zeerijp. In woning troffen agenten hennepafval aan. In de woning was een ruimte ingericht voor een kwekerij. De goederen in deze ruimte zijn in beslag genomen en zullen worden vernietigd. De politie maakt proces-verbaal op.

Delfzijl: getuigen beroving gezocht

De politie zoekt getuigen van een beroving op dinsdagavond op het Vlotterpad in Delfzijl. Een 62-jarige inwoner van Appingedam liep die avond rond 21.45 uur ter hoogte van het scoutinggebouw toen hij door twee onbekende fietsers werd bedreigd met een onbekend voorwerp. Beide jongemannen droegen een jas met capuchon en hadden een sjaal voor het gezicht. Nadat het slachtoffer zijn mobiele telefoon had afgegeven, moest de Appingedammer weglopen. Getuigen kunnen zich melden bij de politie via het landelijke telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).

Holwierde: brand veroorzaakt door spelende kinderen

Bij een brand aan de Nansumerweg in Holwierde, is woensdagmiddag een schuur afgebrand. Drie spelende kinderen uit Holwierde (9, 10 en 11 jaar) waren in de schuur met vuur aan het spelen. Een smeulend strootje kwam op een strobaal terecht. Dit sloeg vervolgens over naar andere balen. De kinderen liepen zelf zeer geschrokken uit de schuur. Een agente kreeg tijdens de bluswerkzaamheden last van haar luchtwegen en is onderzocht in het ziekenhuis.

Grootegast: meisje gewond door aansteker

Een 6-jarig meisje uit Grootegast is woensdagavond met derdegraads brandwonden naar een ziekenhuis gebracht. Het slachtoffertje speelde in haar slaapkamer in een woning aan de Meidoornstraat met een aansteker. Hierdoor vatte haar pyjama vlam. Agenten die stonden te controleren in het centrum van Grootegast waren na een minuut bij de woning. Ze hebben in afwachting van het ambulancepersoneel de brandwonden gekoeld met lauw stromend water. Het meisje is met diverse brandwonden naar een brandwondencentrum gebracht.

Garrelsweer: autos zwaar beschadigd na aanrijding

Bij een verkeersongeval op de N360 bij Garrelsweer zijn woensdagmiddag twee autos zwaar beschadigd geraakt. Een 25-jarige automobilist uit Groningen wilde vanaf de Merumerlaan de provinciale weg oversteken. Hij zag daarbij een 52-jarige automobiliste uit Ten Boer over het hoofd. Zij kon een aanrijding niet voorkomen. Door de botsing sloeg de auto van de Stadjer enkele keren over de kop. Hij is voor controle naar een ziekenhuis gebracht. De vrouw had geen letsel en werd door een familielid opgehaald. De politie maakt een registratie.

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft woensdag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Siddeburen, N33: aantal geregistreerde voertuigen: 800, aantal overtredingen: 17, hoogst gemeten snelheid: 114 km/uur, maximum toegestane snelheid: 100 km/uur.

Kolham, N986: aantal geregistreerde voertuigen: 355, aantal overtredingen: 62, hoogst gemeten snelheid: 79 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Garmerwolde, N360: aantal geregistreerde voertuigen: 2321, aantal overtredingen: 2321, hoogst gemeten snelheid: 93 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Groningen, Hoendiep: aantal geregistreerde voertuigen: 796, aantal overtredingen: 134, hoogst gemeten snelheid: 87 km/uur, snelheidslimiet: 50 km/uur.

Groningen, Bornholmstraat: aantal geregistreerde voertuigen: 702, aantal overtredingen: 128, hoogst gemeten snelheid: 80 km/uur, snelheidslimiet: 50 km/uur.