Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Ontruiming pand Hoofdstraat door acuut brandgevaar - persbericht 004, 2008

De bewoning en het gebruik van het complex aan de Hoofdstraat 273 tot en met 279 in Hoogezand moeten in de huidige omstandigheden voor woendag 23 februari zijn stopgezet. De veiligheid en de gezondheid van de gebruikers zijn namelijk ernstig in het geding.

De gemeente eist onmiddellijk actie van de eigenaar, de heer R. Berg, die aan de ontruiming zegt mee te willen werken. De gemeente voert de ontruiming uit als hij desondanks geen medewerking verleent, waarbij de gemaakte kosten voor zijn rekening zijn.

Het pand voldoet bouwkundig op vele punten niet aan de brand- en andere veiligheidseisen. Het gebruik van het pand door de bewoners en de bezoekers zelf is ook brandonveilig. Zo blokkeren veel voorwerpen de vluchtroute. Voor de kamerverhuur zijn gebruiksvergunningen vereist, maar die zijn niet aangevraagd of afgegeven door de brandweer.

De zaak kwam aan het rollen bij een routinecontrole. Op 10 januari hebben toezichthouders van de Brandweer en Bouw- en Woningtoezicht daarop de vele overtredingen van wet- en regelgeving vastgesteld. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft de eigenaar vervolgens op 16 januari bestuursdwang opgelegd. Omdat de noodzakelijke maatregelen in bewoonde staat niet op korte termijn te realiseren zijn is de volledige ontruiming van het complex aan de orde, inclusief het afsluiten van gas en electriciteit.

Vervolg

Op de begane grond is winkelruimte en op de verdiepingen zijn er verhuurde kamers. Voor de 10 bewoners worden desgewenst oplossingen gezocht. De heer Berg mag het pand niet laten bewonen of gebruiken zolang de overtredingen voortduren. Tot die tijd blijft de bestuursdwang door de gemeente van kracht. Het college van Burgemeester en Wethouders geeft de hoogste prioriteit aan het beëindigen van acuut gevaarlijke situaties. Daarom is er in dit geval gekozen voor een snelle procedure en een korte periode om aan de onveiligheid een einde te maken.