Trimbos-instituut

PERSBERICHT

Minister Klink: focus op kwaliteit van zorg èn innovatie in geestelijke gezondheidszorg

Utrecht, 17 januari 2008. De vraag naar geestelijke gezondheidszorg in Nederland neemt toe. De GGZ sector kan meer inspelen op die vraag naar zorg. Zorgproducten worden vergelijkbaar en dat biedt nieuwe kansen. Dit lokt innovatie uit èn stimuleert investeringen in kwaliteit en in samenwerking tussen hulpverleners. Dit is de kern van het betoog dat minister Klink (VWS) vandaag hield tijdens de GGZ Kennisdag 'Heel de mens, heel de zorg!' in de Beurs van Berlage.

Tijdens de Kennisdag, georganiseerd door het Trimbos-instituut, GGZ Nederland e.a. staat de toepassing van Disease management centraal. Jan Walburg, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Trimbos-instituut, ondersteunt minister Klink. 'De geestelijke gezondheidszorg zou zich moeten richten op de voortdurende verbetering van meetbare resultaten in de gehele behandellijn: van zowel preventie, zorg van de huisarts en de gespecialiseerde hulpverlening. Bovendien kunnen organisaties in de geestelijke gezondheidszorg het zodanig organiseren dat de zorg voor een bepaalde categorie cliënten, bijvoorbeeld mensen met een depressie, beter op elkaar aansluit', aldus Walburg.

Jos de Beer, directeur van GGZ Nederland sluit zich hierbij aan. 'Onze rol is het slaan van een brug tussen theorie en praktijk. Het is duidelijk dat dè grote opgave voor de GGZ sector is om zich resultaatgericht te profileren. Resultaatgericht werken wordt geholpen door een maximale openheid over producten en resultaten en door een doorzichtige bekostigingsstructuur'.

Belangrijke voorwaarden voor het verhogen van de kwaliteit van de geestelijke gezondheidszorg, en daarmee de kwaliteit van leven van cliënten zijn o.a. meer preventief gerichte zorg en meer verantwoordelijkheid bij de cliënt zelf. Behandelingen moeten gebaseerd zijn op gebleken effectieve methoden en gebruik maken van nieuwe communicatiemedia en technologie. Niet alleen kan met de inzet van ICT en internet meer zorg voor hetzelfde geld worden geboden, ook is het dè manier waarop meerdere hulpverleners vanuit verschillende echelons met elkaar kunnen samenwerken aan de behandeling van één cliënt.


---
De Kennisdag 'Heel de mens, heel de zorg' wordt georganiseerd door het Trimbos-instituut en GGZ Nederland i.s.m. ZonMw, Julius Centrum en de School for Public Health and Primary Care (Caphri).
---
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marjan Heuving (030 - 297 11 38/ 06 - 5139 5629) of Anke Wammes (030-297 1107/ 06 - 5139 5407), voorlichters van het Trimbos-instituut. Of met Welmoed van Rijs voorlichter van GGZ Nederland (033 - 460 8940/ 06 - 5246 0394).