Open Universiteit haalt drie Europese projecten binnen

17/01/2008 11:01



Open Universiteit



De Europese Unie gaat drie projecten van de Open Universiteit mee financieren. Dat gebeurt in het kader van het zogenaamde 7e Kaderprogramma. De projecten werden geselecteerd uit meer dan 150 ingediende projectvoorstellen. Met de drie projecten is in totaal een budget van 8.5 miljoen Euro gemoeid.

Onderwijstechnologie
Alle drie de projecten zijn gericht op de ontwikkeling van onderwijstechnologieën en hebben een looptijd van 2 tot 3 jaar. Van twee van de drie projecten is de Open Universiteit coördinator. Van het derde project ligt de coördinatie bij de Technische Universiteit Eindhoven.

Lifelong Learning
Het project Language Technologies for Lifelong (LTfLL) onderzoekt en ontwikkelt software om studenten (semi-) automatisch te ondersteunen. Hierbij gaat het om bijvoorbeeld advies over de startpositie van een student, ondersteuning bij het leerproces, bij het realiseren van producten zoals essays en ondersteuning van informeel leren. Een belangrijke rol is in dit project weggelegd voor taaltechnologie.

Samenwerken in bedrijven
Het project Tooling of and training for collaborative, distributed product innovation (idSPACE) richt zich op samenwerking in bedrijven. Het gaat om het ontwikkelen van software om groepen te ondersteunen in bedrijven die zich bezighouden met het ontwerpen van allerlei innovatieve producten. Daarvoor wordt een online leerwerk-omgeving gebruikt. In deze omgeving zijn tools beschikbaar die helpen om samen te werken en van elkaar te leren, en die het makkelijker maken om bestaande ideeën vast te houden en nieuwe ideeën te genereren.

Leeromgeving
Het GRAPPLE project tot slot, ontwikkelt een leeromgeving waarin technologieën de lerenden doorheen een levenlang leren leiden. De leeromgeving past zich automatisch aan aan de persoonlijke voorkeuren, al aanwezige kennis, vaardigheden en competenties, leerdoelen en de persoonlijke of sociale context waarbinnen het leren plaatsvindt. Dit project wordt gecoördineerd door de Technische Universiteit Eindhoven.





http://www.ou.nl