Rabobank introduceert eerste pratende geldautomaat

17/01/2008 11:10



Rabobank Nederland



Primeur voor blinden en slechtzienden op ZieZo-beurs: zelfstandig geld opnemen

Vandaag is op de ZieZo-beurs voor visueel gehandicapten in Houten de eerste pratende Rabo-geldautomaat in Nederland in gebruik genomen. De eerste handeling werd verricht door het blinde fotomodel Bauke Bachman. Reni de Boer, winnares van de Mis(s) verkiezing 2007 en ambassadeur Onbeperkt Nederland, gaf een toelichting. Met de komst van deze met spraak uitgebreide geldautomaat kunnen blinden en zeer slechtzienden vanaf nu zelfstandig geld opnemen in een veilige omgeving. In de eerste helft van 2008 zal de Rabobank circa 750 geldautomaten in Nederland uitrusten met spraak en hoorn.

De pratende geldautomaat is door een panel bestaande uit blinden, slechtzienden, senioren en rolstoelgebruikers uitgebreid getest op gebruiksgemak, overzichtelijkheid en geluid. De panelleden moesten een aantal opdrachten uitvoeren om te beoordelen of het apparaat naar behoren werkt. Iedereen was erg positief.

Visueel gehandicapte klanten kunnen bij een pratende geldautomaat zelfstandig - zonder extra kosten - geld opnemen. Via een telefoonhoorn wordt de klant stap voor stap door de procedure geleid. Via de hoorn geeft een computergeanimeerde vrouwelijke stem een instructie. De procedure van de pratende geldautomaat is gelijk aan die van de bestaande geldautomaat. Mensen die op traditionele wijze willen pinnen, kunnen gewoon van de aangepaste automaat gebruik blijven maken. Mensen die de procedure via de hoorn doorlopen, maken alleen gebruik van het liggende toetsenbord met cijfers. Hierdoor is de pratende geldautomaat makkelijker toegankelijk voor visueel gehandicapten en mensen die moeite hebben met teksten. Bovendien is door de aanpassingen de geldautomaat ook beter toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Zij maken alleen gebruik van het liggende toetsenbord met cijfers en hoeven minder ver te reiken naar het verticale scherm met druktoetsen.

Bart Jan Krouwel, directeur Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Rabobank Nederland: "Om onze klanten beter van dienst te zijn, zijn we voortdurend op zoek naar verbetering en vernieuwing van onze dienstverlening. Om onze diensten naadloos te laten aansluiten bij specifieke wensen en behoeften zijn we regelmatig met speciale doelgroepen in gesprek. Visueel gehandicapten en klanten die moeite hebben met teksten zoals ouderen, analfabeten, minder geletterden en dyslectici, hebben in deze gesprekken aangegeven dat zij zelfstandig geld willen opnemen in een veilige omgeving. Wij vinden als Rabobank ook dat bankdiensten voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Daarom hebben wij voor deze groep klanten inmiddels verschillende speciale producten ontwikkeld. De pratende geldautomaat is hier het meest recente voorbeeld van."

Stichting Oogfonds Nederland onderschrijft het belang van de komst van de pratende geldautomaat. Directeur Ingrid Kolkhuis Tanke: "Wij streven ernaar het alledaagse leven voor blinden en slechtzienden zo toegankelijk mogelijk te maken. Deze pratende geldautomaat draagt bij aan een grotere zelfstandigheid van mensen met een visuele beperking. Het opnemen van geld wordt zo veel gemakkelijker voor deze groep."

Rabobank Apeldoorn zal als eerste Rabobank in Nederland vanaf 29 januari a.s. beschikken over een pratende geldautomaat. De ZieZo-beurs duurt van donderdag 17 januari tot en met 19 januari 2008, Euretco Expo Center, Meidoornkade 24, 3992 AE in Houten.