Rechtbank Zutphen


Kwaliteit rechtspraak moet omhoog

Zutphen, 17 januari 2008 - "Kostendekkend, een hogere productie, één rechter per zaak is genoeg, efficiëntere rechtspraak. Meer recht voor minder kosten. Die kant word je als rechtspraak opgestuurd door de manier waarop je uitgaven en inkomsten worden becijferd.

Maar de Raad voor de rechtspraak staat in een spagaat: want aan de andere kant wil de Raad dat de kwaliteit van de rechtspraak omhoog gaat. En dat betekent: meer rechters per zaak, rechters die bij elkaar de vonnissen meelezen en op die wijze verbeteren. En ook een betere motivering per uitspraak, dus wat zijn de redenen voor de rechter(s) geweest om zo te beslissen."

Dit stelt de heer mr. G. Vrieze, president van de rechtbank Zutphen, in zijn speech tijdens de installatiebijeenkomst van morgen, vrijdag 18 januari. De heer Vrieze pleit voor een kwaliteitsverhoging van de rechtspraak, bijvoorbeeld van uitspraken. Niet alleen door er achteraf over te evalueren, door een toetsingscommissie, maar juist tijdens een rechtszaak. Door meer zaken door een meervoudige kamer af te laten handelen of rechters elkaars uitspraken te laten meelezen:

"De Raad voor de rechtspraak wil een toetsingscommissie uitspraken laten bespreken, en zo werken aan verbetering van de kwaliteit van de vonnissen. Maar dat is achteraf. Vooral het meelezen en de toename van het aantal meervoudige zittingen - een meervoudige zitting is wanneer er drie rechters één rechtszaak behandelen - zijn een verhoging van de kwaliteit van de rechtspraak tijdens het proces. Daar heb je als rechtzoekende meer aan dan wanneer er achteraf naar je zaak wordt gekeken."

Ontwikkelingen binnen het OM Zutphen
De heer mr. L.C.P. Goossens, hoofdofficier van justitie, zal het in zijn toespraak hebben over de ontwikkelingen binnen het OM Zutphen voor het komende jaar vanuit het perspectief van innovatie en kwaliteit. Wat wil het OM gaan doen en waar staat het OM voor?

Installatie rechters en officieren van justitie Op vrijdag 18 januari worden in een buitengewone terechtzitting in de Burgerzaal te Zutphen twee rechters geïnstalleerd bij de rechtbank Zutphen. Ook worden er twee nieuwe officieren van justitie geïnstalleerd bij het Openbaar Ministerie Zutphen. Bij de rechtbank Zutphen worden de heren mr. J.S.W. (Jeroen) Lucassen en mr. R.A. (Ronald) Eskes geïnstalleerd tot rechter. Tijdens de buitengewone en openbare terechtzitting worden ook mevrouw mr. C.J.P.M. (Clementine) de Groen geïnstalleerd als officier van justitie en mevrouw mr. E.E.G. (Esther) Duijts als officier van justitie 1e klasse.
De president van de rechtbank, de heer mr. G. Vrieze, de hoofdofficier van het OM Zutphen, de heer mr. L.C.P. Goossens en de deken van de Orde van Advocaten in het arrondissement Zutphen, mevrouw mr. A.M.T. Weersink, zullen de geïnstalleerden toespreken.

Rechters
De heer Eskes studeerde in 1990 af aan de Radboud Universiteit in Nijmegen waarna hij advocaat werd bij Tuinman Sleijfer Advocaten te Leeuwarden. Na drie en een half jaar in de advocatuur werd hij Rechterlijk Ambtenaar In Opleiding (RAIO) bij de rechtbank en het parket van Zwolle-Lelystad. Na het succesvol afronden van zijn opleiding tot rechter kwam hij in oktober 2007 over naar de rechtbank Zutphen. Hier werkt hij als rechter bij de afdeling familie van de sector Civiel.

De heer Lucassen is na zijn afstuderen in Leiden in 1993 advocaat geworden bij het advocatenkantoor in Den Haag, Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn advocaten en notarissen, waar ook de landsadvocaat partner is. Tot 2006 was hij werkzaam als advocaat, bij verschillende kantoren tot hij in april 2006 de opleiding tot rechter (RIO) ging volgen bij de rechtbank Zutphen. Nadat hij die had afgesloten in mei 2007 en bij Koninklijk Besluit werd benoemd tot rechter, was hij in de maand juni werkzaam in de strafsector. Vanaf juli 2007 werkt hij in de sector Civiel, afdeling handel.

Officieren van justitie
Mevrouw Duijts werkte vanaf 1999 als officier van justitie bij het OM in Zwolle. Daar heeft ze diverse werkzaamheden gedaan, zoals portefeuillehouder van zekerheidsfraude, ontnemingen, mensenhandel en mensensmokkel. In 2005 was ze officier van justitie bij het team bovenregionale taken middencriminaliteit Noord- en Oost-Nederland. Daarna is ze gaan werken bij het Functioneel Parket in Zwolle tot aan haar start bij het OM Zutphen, dat op 1 januari 2008 was.

Mevrouw De Groen volgde van 2001 tot 2006 de RAIO-opleiding bij de rechtbank en het parket te Rotterdam. Vanaf 1 september 2006 werkt ze als officier van justitie bij het OM Zutphen. Haar specialismen zijn onder andere jeugd-, medische- en TBS / BOPZ - zaken (Bijzondere Opnemingen Psychiatrische Ziekenhuizen).

Installatie
Rechterlijke ambtenaren belast met rechtspraak worden bij koninklijk besluit voor het leven benoemd. Een rechterlijk ambtenaar legt voorafgaand aan de datum van indiensttreding de eed of belofte af. Tijdens de installatiezitting, een buitengewone openbare terechtzitting die vroeger verplicht was, maakt de rechtbank het aantreden van nieuwe rechters en officieren openbaar. Hoewel nu niet meer verplicht vanuit de wet wil de rechtbank Zutphen deze traditie wel in ere houden

Bron: Rechtbank Zutphen
Datum actualiteit: 17 januari 2008 Naar boven