VVD


17-1-2008

Betere bescherming van consument bij geldleningen

Het Europees Parlement heeft ingestemd met het akkoord dat na ruim 5 jaar onderhandelen werd bereikt over de richtlijn voor consumentenkredieten. Eind vorige week nog mislukte het overleg tussen de Europese instellingen omdat de christendemocratische rapporteur grote bezwaren tegen het voorstel had.

Toine Manders: "Het compromis was op een haar na gevild toen de rapporteur op het laatste moment zand in de machine gooide. Geïrriteerd heb ik daarop het 'bijna' akkoord als compromis in stemming laten brengen, gesteund door de socialistische fractie." Pas tijdens de aanvang van de stemmingen in het Europese Parlement werd duidelijk dat de christendemocraten het voorstel alsnog integraal zouden steunen om gezichtsverlies te voorkomen.

De consumentenkredietrichtlijn maakt het voor kredietverstrekkers en consumenten makkelijker om over de landsgrens een lening aan te gaan. Deze dynamiek zal de enorme prijsverschillen in een markt van ruim 800 miljard euro verkleinen. Daarnaast krijgen kredietverstrekkers de verplichting consumenten beter te informeren over de daadwerkelijke kosten en de overige rechten en plichten. Om het voor consumenten gemakkelijker te maken aanbiedingen te vergelijken, zijn de kredietverstrekkers verplicht om vooraf exact aan te geven wat de consument voor een lening moet gaan betalen.

Consumenten kunnen binnen 14 dagen alsnog kosteloos van hun contract af. Ook mogen zij zonder hoge kosten de lening vervroegd aflossen. Pogingen van de christendemocraten om een krediettoets, zoals bij het BKR in Nederland, niet langer verplicht te stellen, kregen geen meerderheid in het Parlement. In de compromissen van de liberalen en socialisten is een dergelijke toets sterker verankerd. Daarnaast krijgen kredietverstrekkers een onderzoeksplicht om te voorkomen dat consumenten een onverantwoorde schuldenlast aangaan.

De consumentenkredietrichtlijn heeft nadrukkelijk geen gevolgen voor hypothecaire kredieten.