Volker Wessels Stevin NV

Minister Eurlings geeft startsein inzet Mobiele Werkplaatsen

Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat geeft op woensdag 16 januari het officiële startsein voor de inzet van de eerste drie Mobiele Werkplaatsen in Nederland. De minister verricht de openingshandeling rond 15.30 uur op station Hollands Spoor in Den Haag. De Mobiele Werkplaatsen van VolkerRail dragen direct bij aan een grotere beschikbaarheid en veiligheid van het werken op het spoor; een thema dat de laatste maanden actueler is dan ooit.

Sinds 1 januari 2008 gelden nieuwe veiligheidsregels voor onderhoud aan het spoor. Alle werkzaamheden moeten uitgevoerd worden in buitendienststellingen. Dit betekent dat het werk meer en meer verschuift naar de nacht en het weekend. Dit is lang niet altijd de gewenste oplossing. Daarom is door VolkerRail naar andere wegen gezocht om aan het spoor te werken zonder dat dit ten koste gaat van de beschikbaarheid. Met de Mobiele Werkplaatsen kan toch overdag worden gewerkt, zonder dat het treinverkeer hier hinder van ondervindt.

De Mobiele Werkplaats rijdt vanaf een zijspoor het hoofdspoor op en voert de werkzaamheden uit. Voordat de volgende trein gaat passeren, rangeert de Mobiele Werkplaats weer naar het zijspoor. VolkerRail heeft het concept van de Mobiele Werkplaats bedacht en is het enige bedrijf in Nederland dat met dit equipment werkt. Met de Mobiele Werkplaatsen is het mogelijk om te schouwen en een aanzienlijk deel van het noodzakelijke onderhoud tegelijk uit te voeren waardoor latere buitendienststellingen voor een belangrijk deel voorkomen kunnen worden.

Tijdens proeven in en om Deventer is de eerste Mobiele Werkplaats al enige tijd met veel succes ingezet. Moesten er voor reguliere werkzaamheden nog vier tot acht treinen per dag uit de dienstregeling worden genomen, nu rijden alle treinen volgens schema. Daarnaast is het voor de baanwerkers erg prettig en vooral veilig werken. De werkplaats vergroot de veiligheid van het werken aan het spoor.