Nederlandse Vakbond Varkenshouders


Kenmerk: P4926

NVV: kies voor varkenshouders en hun gezinnen

De varkenshouderij in Nederland heeft de afgelopen tien jaar al grote stappen gezet op het gebied van duurzaamheid. Het was de varkenshouderij die als eerste veehouderijsector vergaande milieumaatregelen heeft getroffen in de vorm van Groen-Label stallen en het toepassen van luchtwassers. Dit zegt de voorzitter van de NVV, Wyno Zwanenburg, in een eerste reactie op de aankondiging van minister Verburg dat er een duurzaamheidssprong in de veehouderij moet plaatsvinden. "Het wordt tijd dat de varkenshouderij erkenning krijgt voor de stappen die ze al heeft gezet", vindt hij.

Volgens Zwanenburg "zijn een groot aantal zaken die de minister als duurzaam ziet reeds in gang gezet in de varkenshouderij". Wat de varkenshouderij ontbeert is experimenteerruimte voor bedrijven die nieuwe innovatieve houderij- of mestverwerkingssystemen willen toepassen. Hierbij is het verruimen van de knellende wet- en regelgeving belangrijker dan financiële middelen.

In de ogen van de NVV-voorzitter "heeft minister Verburg wel de juiste snaar geraakt als ze de consument oproept tot bewust koopgedrag". Hij onderstreept dat het steeds weer blijkt dat de burger allerlei eisen aan vlees stelt, maar als consument voor de prijskoopjes gaat. Helaas geeft de minister niet aan hoe zij de consumenten in het huidige afzetgebied van de Nederlandse export, Noordwest-Europa, gaat verleiden om extra te gaan betalen voor duurzaamheid. Verder ontbreekt een visie over hoe zij wat dit aspect betreft het Level Playing Field inhoud wil geven, omdat anders de Nederlandse producent door buitenlandse collega's uit de markt wordt gedrukt.

De NVV stelt zich verder op het standpunt dat "de varkenshouderij niet afhankelijk wil worden van subsidies in de vorm van inkomensondersteuning. Op dit moment is de varkenshouderij zonder ondersteuning van subsidies concurrerend en dat willen we ook graag blijven. Wij moeten ons geld vanuit de markt verdienen". De voorzitter van de NVV pleit ervoor om de beschikbare gelden in te zetten om varkenshouders de mogelijkheid te bieden om voor 2013 hun stalsystemen aan de dan geldende wet- en regelgeving aangepast te hebben. Hij stelt verder dat "maar een beperkt aantal ondernemers nu in de gelegenheid is om deze aanpassing financieel voor elkaar te krijgen".

Tevens vraagt de NVV de overheid haar inspanningen erop te richten om meer onderzoek te doen naar gewenste welzijnsmaatregelen in relatie tot arbeidsomstandigheden. De NVV gaat deze maand met de minister rond de tafel om haar voornemens te bespreken.

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) is een organisatie die de belangen behartigt voor haar veelal jonge, ondernemende leden in de varkenshouderij. Deze leden houden op hun bedrijven meer dan 55% van de in Nederland gehouden varkens.