Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Aangescherpte kwaliteitseisen Gastouderopvang een feit

Staatssecretaris Dijksma heeft nieuwe kwaliteitsafspraken gastouderopvang in ontvangst genomen

Staatssecretaris Dijksma heeft 17 januari 2008 het nieuwe Convenant kwaliteit kinderopvang in ontvangst genomen. Nieuw in het Convenant zijn de aangescherpte kwaliteitseisen voor de gastouderopvang die de branche en de ouders onlangs overeen zijn gekomen. De beide brancheorganisaties (MOgroep Kinderopvang en de Branchevereniging ondernemers in kinderopvang) en BOinK rekenen hiermee af met snel groeiende (internet)subsidiebureaus die het imago van de gastouderopvang schaden.

De branchepartijen hebben nadere afspraken gemaakt over een aantal aspecten die bepalend zijn voor de kwaliteit. Zo zijn er eisen geformuleerd over de deskundigheid van de gastouders, zoals pedagogische kennis en vaardigheden, kennis hebben van EHBO voor kinderen, communicatieve vaardigheden en de bereidheid scholing te volgen. Daarnaast zijn ook verdergaande eisen geformuleerd voor de begeleiding vanuit het gastouderbureau (het aantal huisbezoeken, jaarlijkse evaluatie, bereikbaarheid voor ouders, gekwalificeerd personeel).

In de afgelopen tien jaar hebben gerenommeerde gastouderbureaus de gastouderopvang laten uitgroeien tot een vorm van kinderopvang waar ouders bewust voor kiezen. Ouders die gebruik maken van gastouderopvang zijn heel tevreden, met name vanwege de persoonlijke aandacht voor hun kind. De gastouderbureaus garanderen en bewaken de kwaliteit en bieden de gastouders op veel uiteenlopende punten scholing, ondersteuning en begeleiding.

De zogenoemde (internet)subsidiebureaus die zich presenteren als gastouderbureaus zetten het imago van de gerenommeerde gastouderopvang onder druk. Deze subsidiebureaus houden zich hoofdzakelijk bezig met administratieve taken en het 'rondpompen' van de kinderopvangtoeslag. De branche neemt nu maatregelen om deze groep uit de branche te weren door op landelijke niveau stevige afspraken te maken tussen ondernemers en ouders. De gastouderbureaus die zich niet houden aan de afspraken zoals vastgesteld in het Convenant kwaliteit vallen niet onder de Wet kinderopvang. Met het nieuwe Convenant wordt de kwaliteit die gerenommeerde gastouderbureaus al jaren bieden, tot landelijke norm verheven.

Het nieuwe Convenant is vandaag feestelijk aangeboden aan staatssecretaris Dijksma in Café Dudok in Den Haag. Zij zal nog deze week de Tweede Kamer informeren. Het nieuwe Convenant wordt door Dijksma verankerd in de Beleidsregel kwaliteit. Voor controle en handhaving van de Beleidsregel heeft Dijksma in december jl. 3 miljoen extra middelen beschikbaar gesteld.

Noot voor de redactie (