GroenLinks

GroenLinks blij met minder regels voor transportsector

man met stapel papieren 17 januari 2008

Vorig jaar besloten het Europarlement en de lidstaten om de administratieve lasten van bedrijven uiterlijk voor 2012 met een kwart te verminderen door overbodige regels af te schaffen. Deze week zette het Parlement alvast de snoeischaar in het woud van regelgeving voor de transportsector.

GroenLinks vindt het belangrijk dat het bedrijfsleven niet wordt opgezadeld met overbodige regeltjes, waar niemand beter van wordt en die slechts leiden tot administratieve rompslomp. GroenLinks-Europarlementariƫr Joost Lagendijk: "Nu moeten transportbedrijven bijvoorbeeld nog precies bijhouden wanneer ze de landsgrenzen tussen lidstaten overgaan. In het huidige Europa met open grenzen, is dat natuurlijk volstrekt overbodig. Overigens vind ik wel dat het schrappen van regels nooit ten koste mag gaan van de bescherming van mens of milieu."

GroenLinks staat daarin niet alleen. Europarlement en lidstaten hebben afgesproken dat het schrappen van regelgeving niet mag leiden tot een lager beschermingsniveau. De regels die nu geschrapt worden zijn vooral regels, die in het verleden zijn opgesteld, maar nu overbodig zijn geworden. Het gaat dan bijvoorbeeld om onderwerpen die we nu in internationale verdragen geregeld hebben, waardoor de oude voorschriften overbodig zijn geworden.

Goed voor economie en consument
Het is zowel in het belang van de economie als van de consument dat we overbodige regels schrappen. Volgens cijfers van de Europese Commissie kan een vermindering van de administratieve lasten van bedrijven met 25% leiden tot wel 1,4% extra economische groei. Ter vergelijking, dat staat gelijk aan ongeveer 150 miljard Euro.

"Tel uit je winst. Het is heel belangrijk dat we de Europese economie sterk en veerkrachtig houden. Maar we moeten niet alleen op economische groei focussen. Om de economie ook op de lange termijn gezond te houden moeten we fors investeren in betere sociale voorzieningen en goed milieubeleid.", aldus Lagendijk.


* Kijk hier voor meer informatie en voor het insturen van suggesties om overbodige regelgeving te verminderen