GroenLinks

Europese Commissie pakt verkoper van vrijpleisters aan

vrijpleister 17 januari 2008

Vorig jaar stelde Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) vragen aan de Europese Commissie over pleisters die seksuele lust opwekken bij vrouwen. Deze pleisters blijken vrij te koop te zijn op internet, ondanks het gezondheidsrisico en bijwerkingen. Deze week antwoordde de Europese Commissie de website aan te zullen pakken.

Het gaat om de Engelse website www.121doc.co.uk die de vrijpleisters, Intrinsa patches, als het wondermiddel voor vrouwen met een laag libido presenteert. De pleister bevat het hormoon testosteron en is in de EU alleen op doktersrecept toegestaan voor vrouwen met een medisch probleem. Zoals vrouwen die hun baarmoeder en eierstokken hebben laten verwijderen. Het gezondheidsrisico en de bijwerkingen staan niet vermeld op de website.

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat vrouwen die zomaar testosteron tot zich nemen een verhoogd risico op kanker hebben. Andere bijwerkingen zijn baardgroei en een lage stem. Volgens Buitenweg moeten potentiële kopers gewezen worden op de risico´s en bijwerkingen.

Ook moeten Europeanen volgens Buitenweg het product niet zonder doktersrecept kunnen bestellen. Dit is in strijd met de vergunning die in 2006 voor Intrinsa patches is afgegeven door de Europese Commissie. De Europese Commissie zegt in het antwoord dat zij de bevoegde autoriteit in het Verenigd Koninkrijk hierop zal wijzen.


* Schriftelijke vragen Kathalijne Buitenweg en antwoorden Europese Commissie

* Pleister plakken voor een goed seksleven
* De kleine deaud-klaarkomen volgens reaguurders (Hyves Kathalijne Buitenweg)