Gemeente Maassluis

Maassluis spoort fraude op

De afdeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de gemeente Maassluis onderzoekt geregeld of misbruik wordt gemaakt van uitkeringsgelden. Zowel bij de aanvraag voor een uitkering als tijdens het ontvangen van een uitkering. Deze onderzoeken worden door de sociale recherche uitgevoerd. Zij hebben hiervoor een speciale opsporingsbevoegdheid.

In 2007 zijn in totaal 78 onderzoeken uitgevoerd. Deze onderzoeken hadden betrekking op diverse soorten misbruik, zoals zwart werken, verzwegen samenwoning en verzwegen inkomsten of vermogen.

Van deze 78 onderzoeken is in 55 gevallen sprake van enige vorm van frauduleus handelen. De uitkomst van deze onderzoeken loopt uiteen tot het geven van een waarschuwing tot het intrekken van de uitkering.

In 20 gevallen is sprake geweest van het ten onrechte ontvangen van een uitkering. Hierdoor is de gemeente Maassluis voor een bedrag van EUR 99.502,07 benadeeld. Dit bedrag moet aan de gemeente terugbetaald worden.

Tot slot heeft de gemeente in vijf gevallen proces-verbaal opgemaakt. Naast het terugbetalen van de uitkering vindt strafrechterlijke vervolging door het Openbaar Ministerie plaats. De straffen die worden opgelegd variëren van geldboetes tot taak- of gevangenisstraffen.

In de jaren 2005 en 2006 is door de gemeente in totaal 13 keer proces-verbaal opgemaakt. Het Openbaar Ministerie heeft hiervan zes personen veroordeeld tot taakstraffen, variërend van 40 uren tot 240 uren. In het geval dat deze taakstraffen niet of onvoldoende worden uitgevoerd, worden de straffen omgezet in gevangenisstraffen oplopend tot 120 dagen.