CDA

[LinkClick.aspx?link=Images%2fPolitici%2fEVP%2fRia+Oomen.jpg&tabid =157&mid=1006] 17 januari 2008 - Persbericht - Europees Parlement breekt lans voor volwasseneneducatie

Het Europees Parlement vindt dat volwasseneneducatie meer moet worden gestimuleerd. Dit staat in een rapport dat deze week is aangenomen door de plenaire vergadering.

CDA-Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten (sociale zaken) vindt dat het stimuleren van het levenslang leren de kwaliteit van zowel leven als werk in Europa bevordert.

Ria Oomen-Ruijten: 'Door scholing wordt participatie van iedereen in de samenleving verbeterd. Uit het maatschappelijke isolement waarin mensen verkeren kom je enkel wanneer door educatie nieuwe kansen mogelijk maakt. Volwasseneneducatie kan ook een rol spelen in het gezond houden van de arbeidsmarkt. Door constant bij te leren raken mensen breed georiënteerd. Er ontstaan meer kansen en werknemers zullen zich flexibeler opstellen. Het is dus belangrijk dat mensen eenvoudig van baan kunnen wisselen. Volwasseneneducatie is hiervoor een oplossing.'

Er wordt al 25 jaar over dit onderwerp gesproken en er zijn voldoende fondsen zowel op bijdrijfsniveau, nationaal en Europees via het Europees Sociaal Fonds. Nu is het tijd om ook concreet mogelijkheden te geven aan mensen om te functioneren in maatschappij en beroep.

Het is aan de Lidstaten om de 'leer-cultuur' tot een goede uitvoering te brengen. Wanneer werkgever en werknemer zien dat door bijscholing meer kansen ontstaan, zullen zij deze ook nemen.
---