Gemeente Laarbeek


14 Laarbeekse bedrijventerreinen bekeken

Nachtelijke schouw door werkgroep KVO

LAARBEEK De werkgroep voor het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) is 14 januari tot laat op stap geweest om te schouwen. Alle Laarbeekse bedrijven-terreinen zijn grondig bekeken op verschillende veiligheidsaspecten. In de werkgroep zijn onder andere politie, brandweer en lokale ondernemers vertegenwoordigd. Zij wisten natuurlijk als geen ander de gevaren of mankementen op de terreinen te herkennen.

De indruk verschilt per bedrijventerrein. Nieuwe terreinen hebben bijvoorbeeld andere mankementen dan oude terreinen maar overal valt wel iets te verbeteren. De werkgroep heeft alle gesignaleerde risicos genoteerd en gaat deze verdelen over de verantwoordelijke partijen. Kapotte lantarenpalen worden bijvoorbeeld gemeld bij juist persoon bij de gemeente en kapot hekwerk wordt bij de ondernemer onder de aandacht gebracht.

Wat is er zoal gesignaleerd?

Tijdens de schouw zijn er erg veel pallets gezien. Op sommige plaatsen keurig opgestapeld langs de hekken. Op diverse plaatsen lagen ze echter tegen het bedrijf aan gestapeld en op zijn slechts met een berg karton ernaast. Bij een eventuele brand op deze plekken is de kans dat het bedrijfspand het moet bekopen wel erg groot. Bij een aantal bedrijven kon de werkgroep zo naar binnen lopen, soms zelfs terwijl er niemand in het pand aanwezig was, bijvoorbeeld door slecht hekwerk; spijlen eruit, sloten kapot of zelfs helemaal geen hekwerk meer overeind staand. Er zijn glasplaten op straat gevonden, jerrycans langs de kant van de weg en heel veel opgestapelde rotzooi. Hieronder ziet u een paar fotos.

kvo

kvo

Doel van het KVO is het veiliger maken van de Laarbeekse bedrijventerreinen, door veiligheidsproblemen vast te stellen en vervolgens aan te pakken. Dit gebeurt in samenwerking met de ondernemers op die bedrijventerreinen.

Intentieverklaring

Voorafgaand aan de schouw heeft de ondertekening van de intentieverklaring voor het behalen van Keurmerk Veilig Ondernemen plaatsgevonden. Met het ondertekenen van de intentieverklaring binden de betrokken partijen zich aan het KVO-proces. De partijen binnen dit samenwerkingsverband zijn gemeente, politie, brandweer, MKB-Nederland, Stichting Bedrijven Belangen Laarbeek (SBB) en Stichting Collectieve Beveiliging Laarbeek (SCBL).

klik hier om door te gaan naar Gemeentenieuws