Nieuw-Vlaamse Alliantie


Dienstencheques voor kinderopvang stevenen af op een mislukking (17/01/08)

Vlaams Parlementslid Helga Stevens (N-VA) stelde in november 2007 een schriftelijke vraag aan minister Kathleen Van Brempt (sp.a) over de Vlaamse dienstcheques voor kinderopvang. Zij stelde de minister de vraag waarom de Brusselse Vlamingen nog altijd geen gebruik kunnen maken van deze dienstencheques.

Helga Stevens verbaast zich over het antwoord van minister Kathleen Van Brempt, die trouwens bevoegd is voor het bevorderen van gelijke kansen. Zij stelt dat de discriminatie van de Brusselse Vlamingen pas weggewerkt zal worden als blijkt dat het systeem van de dienstencheques werkbaar is in Vlaanderen. Toch wel merkwaardig dat men deze discriminatie intussen laat voortbestaan? In het advies van de Raad van State, dat aan het antwoord van de minister toegevoegd is, staat immers duidelijk dat de uitsluiting van de dienstencheques voor de Brusselse Vlamingen op gespannen voet te staan met de grondwettelijke beginselen voor de gelijkheid en de niet-discriminatie.

Bovendien blijkt uit het antwoord van de minister dat er nog altijd geen juridische voorbereidingen getroffen zijn om de dienstencheques voor kinderopvang ook in Brussel te introduceren. Dit antwoord doet dan ook het vermoeden rijzen dat de minister er ernstig rekening mee houdt dat de Vlaamse dienstencheques voor kinderopvang op een mislukking dreigen af te stevenen.

Navraag bij Kind & Gezin leert dat de dienstencheques voor kinderopvang weinig kans op slagen hebben door een gebrek aan interesse. De beperkte doelgroep en de ingewikkelde structuur van de kinderopvang via dienstencheques dragen hiertoe bij. Enkel alleenstaande ouders met kinderen onder de 4 jaar komen in aanmerking. Door de indeling in 112 afgebakende regios wordt de doelgroep bovendien zo versplinterd dat het bijna onmogelijk is om dit systeem te laten renderen.

Karl Vanlouwe, voorzitter van N-VA Brussel, merkt hierbij op dat precies het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een zeer hoog aantal alleenstaande ouders telt. Brussel is bijgevolg wellicht de enige regio waar dit systeem zou kunnen renderen. Maar net hier is het niet van toepassing.

Helga Stevens zal bijgevolg volgende week in het Vlaams Parlement de minister hierover interpelleren. Ofwel zijn dienstencheques voor kinderopvang werkbaar, ofwel zijn ze dat niet. Als ze werkbaar zijn, dan moet men ze ook zo snel mogelijk toepassen in Brussel. Als ze niet werkbaar zijn, dan moet dit geld dringend op een andere en meer efficiënte manier in de kinderopvang worden geïnvesteerd. De noden in de kinderopvang zijn immers te groot om financiële middelen te verkwisten aan een onwerkbaar systeem.

Auteur:
Helga Stevens, Vlaams Parlementslid
Karl Vanlouwe, voorzitter N-VA Brussel

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be