Provincie Utrecht

Ontwerp `Verordening Waterkeringen Vallei en Eem' vastgesteld

17-1-2008 -

De provincie Utrecht heeft samen met de provincie Gelderland en in samenwerking met waterschap Vallei en Eem de veiligheidsnormen voor regionale waterkeringen in de Gelderse Vallei en de Eempolder bepaald. Deze zijn vastgelegd in het ontwerp van de Verordening Waterkering Vallei en Eem.

In de verordening staat onder meer, dat de Slaperdijk als regionale waterkering wordt aangewezen.
De Slaperdijk heeft een belangrijke vertragende invloed op het overstromingsverloop bij doorbraak van de Grebbedijk (Nederrijn) en wordt daarom in de huidige omvang gehandhaafd. Door de doorgangen van de dijk afsluitbaar te maken, is voor gebieden ten noordwesten van de dijk meer tijd beschikbaar om maatregelen te nemen en te evacueren in geval van een overstroming. Dit gebeurt echter alleen nadat in Veenendaal alle benodigde veiligheidsmaatregelen zijn genomen.

Uitnodiging informatieavond Veenendaal
Om geïnteresseerde inwoners hierover nader te informeren, is er op woensdag 30 januari om 19.30 een informatieavond in het gemeentehuis van Veenendaal. Hier wordt uitgelegd, wat de verordening inhoudt en kunnen vragen worden gesteld.

Achtergrond verordening waterkeringen
De verordening vervangt die uit 1999. Belangrijk verschil is, dat deze verordening niet alleen op de primaire waterkeringen (rivier- , meer- en zeedijken) van toepassing is, maar op alle waterkeringen met een waterstaatkundig belang. Dat betekent, dat ook voor de regionale waterkeringen nu een officieel beschermingsniveau geldt. Het beschermingsniveau wordt bepaald door de economische waarde in het achterliggende gebied. Bij veel bebouwing is de bescherming dus hoger dan bij extensieve landbouw. Het waterschap Vallei en Eem zal voortaan ook de regionale waterkeringen toetsen aan de veiligheidsnorm en eventueel maatregelen moet nemen wanneer niet wordt voldaan aan de norm. Uiterlijk in 2015 moeten alle waterkeringen aan het vereiste beschermingsniveau voldoen.

Ter inzage
De ontwerp Verordening Waterkering Vallei en Eem is te vinden op de website www.provincie-utrecht.nl. De verordening ligt zes weken ter inzage bij het provinciehuis in Utrecht en gemeentehuizen in de provincie. Na de inzageperiode wordt de verordening door Provinciale Staten behandeld.

Compartimentering Gelderse Vallei
Wanneer een overstroombaar gebied door middel van één of meer tussendijken wordt opgedeeld in meerdere delen dan spreken we van compartimenteren. Compartimenteren is een maatregel gericht op het beperken van de gevolgen van een overstroming. De Slaperdijk is een voorbeeld van een historische compartimenteringsdijk die door de vertragende werking gevolgen bij een overstroming kan beperken. Het gebied ten zuiden van Veenendaal biedt wellicht mogelijkheden voor verdere compartimentering. Een dergelijke compartimentering zou ervoor zorgen dat ook Veenendaal minder kwetsbaar wordt voor overstromingen. Provinciale Staten van Utrecht stelden onlangs 400.000,- euro beschikbaar voor verder onderzoek naar de mogelijkheden voor compartimentering. Ook landelijk worden deze mogelijkheden bestudeerd.

Meer informatie: Danielle van Wieringen, telefoon 030 - 258 2007