Gemeente Coevorden

Biocoal-productie op Europark

Europese primeur:

Het grensoverschrijdende bedrijvenpark Europark Coevorden-Emlichheim krijgt een Europese primeur met de vestiging van een biocoal-fabriek van het energiebedrijf Eclair-E uit Lelystad. Biocoal is een duurzame vervanging van steenkool; het wordt uit schoon resthout uit de bosbouw gemaakt en ingezet als duurzame brandstof voor energiecentrales.

Eclair-E wil in mei dit jaar met de bouw van de productie-installatie beginnen, op een 6 hectare groot grondstuk aan de Brookdiek, op het Duitse deel van het park. Eind 2009 moet de fabriek volledig operationeel zijn. Het bedrijf zal werk bieden aan 15 tot 20 mensen. Indirect zullen nog eens ongeveer 10 mensen werk vinden in de logistiek, de toelevering en het onderhoud. Met het project is een investering van EUR 35 miljoen gemoeid.

Eclair-E heeft voor het Europark Coevorden-Emlichheim gekozen vanwege de goede aan- en afvoermogelijkheden. Waar mogelijk zal het transport over spoor en water plaatsvinden. Bij maximum-productie van 75.000 ton biocoal per jaar, is een aanvoer van 275.000 ton resthout nodig. Eclair-E wil vooral het hout uit de kruinen en wortelstronken van de bomen gebruiken; dit zal zoveel mogelijk per trein uit de regio worden aangevoerd.

De biocoal wordt verkregen door het hout in een uitgekiend thermisch proces als het ware te roosteren; hierdoor gaat de energiedichtheid flink omhoog. De warmte die hiervoor nodig is levert Eclair-E uit een eigen biomassacentrale. Hierbij wordt tevens 43.000 MWh aan elektriciteit opgewekt.

De gemeentebesturen van Emlichheim en Coevorden zijn blij met de vestiging van Eclair-E. Bürgemeister Daniela Kösters en wethouder Geert Roeles vinden het bedrijf goed passen in het concept van het Europark; de belangrijke peilers hiervan zijn de logistieke faciliteiten van de terminal, het streven naar duurzame bedrijvigheid en onderlinge samenwerking tussen de bedrijven. Eclair-E kan bovendien een waardevolle bijdrage leveren aan het locale energienetwerk dat op het park in voorbereiding is. De opzet hiervan is bedrijven tegen aantrekkelijke tarieven warmte en elektriciteit te kunnen leveren .