Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Europees Visserij Fonds

17 januari 2008 - kamerstuk

Kamerbrief waarin de minister het Operationeel Programma voor de visserij aanbiedt. Hierin staat hoe Nederland de maatregelen rond het Visserij Fonds invult. De Europese Commissie heeft er mee ingestemd.

Meer informatie

* Europees Visserij Fonds
Kamerstuk | 17-01-2008 | PDF-Document, 31 kB
Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel
+ Perspectief voor een duurzame visserij Nota | 17-01-2008 | PDF-Document, 606 kB

Ministerie van Landbouw,
Natuur en Voedselkwaliteit
Directie Visserij
Willem Witsenplein 6
Postadres: Postbus 20401
2500 EK 's-Gravenhage
Telefoon: 070 - 3786868
Fax: 070 - 3786100

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal

Postbus 20018
2500 EA 's-GRAVENHAGE

Kenmerk Viss. 2008/274
Datum 17 januari 2008
Onderwerp: Europees Visserij Fonds 1

Geachte Voorzitter,

Op 20 december 2007 heeft de Europese Commissie goedkeuring gegeven aan de invulling die Nederland wil geven aan de maatregelen onder het Europees Visserij Fonds voor de periode 2007-2013. De Commissie heeft ingestemd met het door Nederland opgestelde Operationeel Programma dat een beschrijving geeft van de actuele situatie van de visserijen aquacultuursector en op hoofdlijnen de maatregelen en acties voor de genoemde periode.

Dit Operationeel Programma bied ik u hierbij aan.
In mijn brief aan uw Kamer van 28 september 2007 (29675 nr. 28), waarvan de inhoud betrokken is bij het Wetgevingsoverleg op 15 oktober, heb ik de hoofdlijnen van mijn langere termijnstrategie voor de visserij uiteengezet. Een strategie van vernieuwing, verduurzaming en ook sanering, die met de invulling van het Europees Visserij Fonds vormgegeven zal worden. Meer specifiek heb ik u geschreven dat bij de invulling van dit fonds en daarmee van het Operationeel Programma gekozen is voor een drietal speerpunten die ik van groot belang acht voor de toekomst van de visserijsector in Nederland.

Het betreft:
· Vernieuwing en verduurzaming door het bevorderen van de innovatie en de samenwerking in het visserijcluster. De komende jaren zullen vissers, handel en verwerking flink moeten investeren in nieuwe duurzame technologie en in de afzetketen. Technologische innovatie en het ontwikkelen van nieuwe product/marktcombinaties zijn voor de overleving van de sector van essentieel belang. · Afstemming van de visserijdruk op de vangstmogelijkheden. Met name de zeevisserij wordt als gevolg van het meerjarenplan voor tong en schol geconfronteerd met een aanzienlijke overcapaciteit die noodzaakt tot een verdere sanering van de vloot. · Versterking van de sociaal-economische en sociaal-culturele positie van de visserijgemeenschappen. De veranderingen in de visserij hebben een grote impact op de lokale visserijgemeenschappen. Een krimp van de vloot en een verminderde werkgelegenheid op de vloot noodzaken tot economische diversificatie en tot versterking van het maatschappelijk draagvlak.

Met de goedkeuring van het Operationeel Programma wordt het mogelijk het beleid voor vernieuwing en verduurzaming in concrete maatregelen te vertalen en deze vanuit het Europees Visserij Fonds te laten cofinancieren.

Reeds in november 2007 is vooruitlopend op de goedkeuring en met instemming van de Europese Commissie, de saneringsregeling voor de zeevisserij opengesteld. Ht resultaat van de saneringsregeling is dat er 23 kotters uit de vaart worden genomen.

Voor 2008 zijn nieuwe maatregelen en acties onder het Europees Visserij Fonds voorzien, waaronder openstellingsbesluiten voor subsidiëring op de volgende onderdelen: innovatie, sociaal flankerend beleid, investeringen voor de aquacultuur en voor verwerking en afzet. Ook is het mijn voornemen een investeringsregeling voor de aanschaf van vijf pulskorvistuigen open te stellen om verdere praktijkervaring met dit vistuig op te doen. Deze regeling zal evenwel volledig uit nationale middelen worden gefinancierd en vraagt om reden van staatssteun nog om goedkeuring van de Europese Commisie. Ik ben hoopvol gestemd deze goedkeuring binnen enkele weken te krijgen.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg