TNS NIPO

17 januari 2008

Olympische Spelen geen podium voor discussie mensenrechten

Een ruime meerderheid van de Nederlanders (85%) vindt dat sport en politiek gescheiden moeten blijven. Zo ook in het geval van de Olympische Spelen en mensenrechten. Ruim driekwart van de bevolking (77%) is het eens met de stelling dat sporters niet belast moeten worden met het vraagstuk van de mensenrechten. Waarschijnlijk zien ze deze liever sporten: negen op de tien Nederlanders (92%) vinden dat er Nederlandse sporters moeten deelnemen aan de Olympische Spelen. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO, in opdracht van RTL Nieuws.

Een kleinere groep Nederlanders zou wel wat meer aandacht willen voor de mensenrechten in China. Bijna een kwart van de Nederlanders (24%) meent dat we nooit akkoord hadden moeten gaan met het houden van de Olympische Spelen in China. Van de bevolking zegt 23 procent het eens te zijn met de stelling 'Nederlandse sporters zouden uit protest tegen de mensenrechtenschendingen in China niet moeten deelnemen aan de openingsceremonie'.

Hoewel Nederlanders niet vinden dat Olympische sporters zich extra zouden moeten inzetten voor de mensenrechten in China, vinden ze wel dat hier een taak ligt voor bedrijven die handel drijven met China (54%) en voor consumenten die uit China afkomstige producten kopen (42%).

Driekwart van de Nederlanders (76%) denkt niet dat de mensenrechtensituatie in China zal verbeteren of verslechteren door de Olympische Spelen. Het aantal Nederlanders dat een verslechtering van de mensenrechtensituatie in China verwacht (12%), is nagenoeg even groot als de groep Nederlanders die juist een verbetering van die situatie verwacht (11%).

C6359 | TNS NIPObase (CATI) | Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van RTL Nieuws. Het veldwerk vond plaats op 16 januari 2008. Het onderzoek is uitgevoerd onder 600 Nederlanders van 18 jaar en ouder, behorend tot het Leven-in-Nederland-Forum (n=600).

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO/RTL Nieuws vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Tom van der Horst (tel: 020 522 57 45).