Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

16 januari 2008

Koene Ridders op de Zaadmarkt

Riddertoernooi 2007 nu op dvd verkrijgbaar

Op 1 juli 2007 vond op de Zaadmarkt in Zutphen een middeleeuws spektakel plaats. Vier ridders te paard streden in vijf proeven van bekwaamheid om de eer en ter glorie van het huwelijk van de Hertog van Gelre met Elisabeth van Brunswijk Lunenburg. De ridders, onder wie Maarten van Rossum en de slechte ridder Willem van Kleef, trokken tegen elkaar ten strijde om onder het toeziend oog van duizenden belangstellenden onderling uit te maken wie de dapperste en meest bedreven ridder te paard was. Na een spannende strijd, waarin hier en daar nog wat oude rekeningen werden vereffend, bleek Maarten van Rossum, de maarschalk van de Hertog van Gelre, zijn zwaard en lans het beste te kunnen hanteren. Hem kwam alle eer toe, de overige ridders viel slechts hoon ten deel.

Organisatie
Het Riddertoernooi werd georganiseerd door het Stedelijk Museum Zutphen. Het verhaal was ontleend aan een in 1907 georganiseerd toernooi ter gelegenheid van de herdenking van het 10-jarig ambtsjubileum van Koningin Wilhelmina. Theaterproducent Stadsavonturen produceerde de voorstelling die werd gespeeld door Ridders te Paard, in opdracht van Paul van Royen, directeur ad interim van de Stedelijke Musea Zutphen. Het evenement werd muzikaal omlijst door de akoestische groep Harba Lorifa.

Dvd
De dvd bevat naast een registratie van het toernooi ook een aantal extra's. Zo worden alle hoofdrolspelers voorgesteld, kun je bij een kijkje achter de schermen nemen hoe de Zaadmarkt werd omgebouwd tot een middeleeuws toernooiveld en is er een aantal foto's te bekijken van het Riddertoernooi in 1907. Paul van Royen verzorgt, op rijm, het commentaar. De dvd is geproduceerd door Taff Multimedia uit Zutphen en is vanaf heden voor E10,- verkrijgbaar bij het Stedelijk Museum Zutphen, het Museum Henriette Polak en Restaurant Bij d'n Open Haard.

Voor meer informatie en/of digitaal beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Frederieke Jeletich, projectmedewerker pr (06-21632067, post@cultuurproject.nl)

Stedelijk Museum Zutphen
Postbus 4131
7200 BC Zutphen

---- --