Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

19 december 2007

Cursus bij tentoonstelling Schenking Lucebert

Conservator Lies Netel plaatst het werk van Lucebert in kunsthistorische context

Van 15 december 2007 tot en met 2 maart 2008 is in het Museum Henriette Polak te Zutphen de tentoonstelling Schenking Lucebert, schilderijen en werken op papier uit de collectie van het Instituut Collectie Nederland te zien. De expositie van Lucebert in het Museum Henriette Polak betekent een eerste uitgebreide presentatie van zijn werk in het oosten van het land. Om dat te vieren organiseert het Museum Henriette Polak een cursus rond zijn werk.

Drs. Lies Netel, conservator van museum Henriette Polak, zal in vier avonden ingaan op Lucebert als mens, dichter en schilder, de CoBrA-beweging waarbij hij zich kort aansloot en zijn plaats in de naoorlogse kunstgeschiedenis van Nederland. Lies Netel heeft jarenlang lesgegeven voor het Kunsthistorisch Centrum in Amsterdam en geeft naast haar conservatorschap regelmatig lezingen over moderne kunst in het hele land. De cursus-avonden over Lucebert vinden plaats op woensdagavond 23 en 30 januari en 6 en 13 februari 2008 van 19.30 tot 21.30 uur in het Museum Henriette Polak.

Woensdag 23 januari krijgt U eerst een introductie op - en korte rondleiding over de tentoonstelling Schenking Lucebert. Vervolgens verzorgt Lies Netel een eerste algemene kennismaking met de persoon van Lucebert (1924-1994).

Woensdag 30 januari staat in het teken van de naoorlogse kunstgeschiedenis in Nederland. In feite geeft Lies Netel deze avond het kunsthistorische kader aan waarbinnen het werk van Lucebert kan worden geplaatst en de verbanden die kunnen worden gelegd met andere kunstenaars en stromingen.

Woensdag 6 februari komt de CoBrA beweging aan de orde. CoBrA werd in 1945 opgericht door kunstenaars uit Copenhagen, Brussel en Amsterdam en was een beweging waarbinnen schilders en literatoren zich keerden tegen het intellectuele klimaat van het einde van de jaren veertig van de vorige eeuw. Dit had primitieve, spontane kunstuitingen tot gevolg.

De laatste cursusavond op woensdag 13 februari gaat helemaal over Lucebert als kunstenaar, met de nadruk op zijn schilderijen en tekeningen. Na afloop kijkt U met heel andere ogen naar zijn werk.

U kunt zich voor deze cursus opgeven bij het secretariaat van het museum: tel 0575- 516878 of per email: stedelijkemusea@zutphen.nl. De kosten voor deze cursus bedragen E 60,- voor Vrienden en E 70,- voor overige deelnemers, contant te voldoen op de eerste cursusavond.



Ingezonden persbericht