Partij van de Arbeid

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag
Tel 070 - 318 2694/Fax 070 - 318 2800

Den Haag, 16 januari 2008-

PvdA-Kamerleden Waalkens en Gill'ard: extra ontwikkelingshulp nodig voor Ethiopië

PvdA Tweede-Kamerleden Chantal Gill'ard en Harm Evert Waalkens concluderen na hun reis naar Ethiopië dat Nederland extra ontwikkelingshulp aan Ethiopië moet geven. Nederlandse ontwikkelingshulp wordt goed besteed, maar met extra budget kan er veel meer gedaan worden. Waalkens: "Ethiopië is het vier na armste land van de wereld, de ontwikkelingen laten echter zien dat er voldoende capaciteit is om meer geld weg te zetten en er dus meer bereikt kan worden."

Afgelopen week hebben Waalkens en Gill'ard met de vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken een bezoek gebracht aan Ethiopië. De Nederlandse Ambassade heeft goede projecten lopen op de terreinen gezondheidszorg, geweld tegen vrouwen en good governance, maar er is meer nodig. Waalkens: "Met een extra budget kunnen we nog meer bereiken op deze terreinen. Waalkens en Gill'ard zullen minister Koenders vragen extra middelen ter beschikking te stellen. Hierbij gaat het niet om budgetsteun voor de centrale overheid, maar om het financieren van projecten via ngo's en lokale overheden.

De PvdA-Kamerleden waren onder de indruk van de rol die het Nederlands en Ethiopisch bedrijfsleven spelen in de ontwikkeling van Ethiopië. Gill'ard: "Publiek-private samenwerkingen zijn hier een goede route. Overheidsgeld wordt goed besteed. Deze vorm van samenwerken moet in de toekomst ook veel aandacht blijven krijgen."

Het probleem van vluchtelingen in Afrika is groot en treurig. Grote aantallen mensen zijn in Afrika aan het lopen, blijven lopen, worden opgevangen in vluchtelingenkampen en hebben vaak een uitzichtloos bestaan. De veiligheid van vluchtelingen is een groot probleem, net als de voedselzekerheid. Hier moet de komende jaren fors op ingezet worden, zeker omdat door klimaatverandering alleen maar meer (van de allerarmsten) mensen op drift zullen raken.

Verschillende organisaties waaronder de Wereldbank benadrukken in rapporten het belang van landbouw in ontwikkelingslanden. Een Global Fund for Agriculture is hard nodig. Landbouw is een essentiële motor voor economische ontwikkeling op het platteland, en versterkt voedselzekerheid, ontwikkeling en gezondheid van de bevolking in ontwikkelingslanden. Het fonds kan expertise inhuren bij onder meer de FAO. Watermanagement, nomaden moeten gesteund worden, integrale benadering van rurale ontwikkeling nodig.