Provincie Zuid-Holland

provincie zuid holland
Vergadering Gedeputeerde Staten 15 januari 2008


---

VERGADERING GEDEPUTEERDE STATEN 15 JANUARI 2008

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 15 januari 2008. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder Stateninformatie. http://www.zuid-holland.nl/apps_sis.htm

Gedeputeerde Asje van Dijk pakt deel portefeuille weer op Gedeputeerde Asje van Dijk (CDA) pakt per direct een deel van zijn portefeuille weer op na een afwezigheid van ruim een half jaar. Het gaat om de portefeuille Economische Zaken, de projecten Zuidplas en Greenports, gebied West en de eerste waarneming van de Commissaris van de Koningin. "Al vanaf december ben ik aan het werk op het provinciehuis. Dat gaat zo goed, dat ik blij ben dat ik een deel van mijn portefeuille kan overnemen van mijn vervanger", aldus Van Dijk.

Van Dijk moest direct na de collegeonderhandelingen in april 2007 voor een bypassoperatie naar het ziekenhuis. Hierbij trad een complicatie op, waardoor zijn rechterbeen deels geamputeerd moest worden. Inmiddels is hij zodanig hersteld dat hij, na overleg met zijn artsen, het werk weer gedeeltelijk kan oppakken. Govert Veldhuijzen heeft hem tijdens zijn afwezigheid vervangen. Hij blijft voorlopig de portefeuille Verkeer en Vervoer en het project As Leiden-Katwijk waarnemen. Wanneer de conditie van de heer Van Dijk dit toelaat, worden ook deze taken overgedragen. Uiterlijk op 1 mei 2008 eindigt de waarneming van Veldhuijzen. Het project IODS blijft definitief onderdeel van de portefeuille van Martin van Engelshoven-Huls.

Verstedelijkingstrategie Zuidvleugel
Het Bestuurlijk Platform Zuidvleugel heeft een verstedelijkingsstrategie ontwikkeld om met de Zuidvleugelpartners, de rijksoverheid en marktpartijen afspraken te maken over verstedelijking in de Zuidvleugel van de Randstad na 2010. De strategie bestaat uit vier acties: balans brengen in vraag en aanbod van woonmilieus, iconen realiseren voor metropolitaan wonen in de Zuidvleugel, meer binnenstedelijk bouwen en een kwaliteitslag maken naar een Regionaal Landschap Zuidvleugel. Het college van Gedeputeerde Staten heeft ingestemd met de Verstedelijkingstrategie Zuidvleugel en onderschrijft het streven naar een verhoogde binnenstedelijke woningbouwopgave. Bestaande afspraken over aantallen woningen op de locaties Zuidplaspolder en Valkenburg zijn uitgangspunt voor bepaling van de relatie tussen het binnen- en buitenstedelijk woningbouwprogramma. Naast deze uitwerking is monitoring van de kwantitatieve en kwalitatieve planontwikkeling bij zowel verdichting als uitleglocaties noodzakelijk. De strategie gaat uit van een totale woningbouwopgave tussen 2010-2020 van 175.000 woningen. Hiervan komen er 140.000 binnen bestaand stedelijk gebied en 35.000 op uitleglocaties en het buitengebied. GS hanteren de Verstedelijkingsstrategie als een van de bouwstenen voor de op te stellen Provinciale Structuurvisie. De Verstedelijkingsstrategie is te raadplegen op de site van het Bestuurlijk Platform Zuidvleugel, bij het onderwerp Thema's (www.zuidvleugel.nl).

Gesloten jeugdzorg
Drie Statenleden van de PvdA, SP en CDA hebben aan GS gevraagd of er voldoende plekken "gesloten jeugdzorg" zijn voor crisisplaatsingen van Zuid-Hollandse jongeren. En ook of de provinciale begroting hiervoor ruimte biedt. GS antwoorden dat door wijzigingen in de Wet op de jeugdzorg per 1 januari 2008 nu het Rijk verantwoordelijk is voor het realiseren van plaatsingen in de gesloten jeugdzorg. Daarom zijn hiervoor geen middelen gereserveerd op de provinciale begroting. Het ministerie van Justitie is bezig met het ombouwen van een aantal justitiële jeugdinrichtingen naar gesloten jeugdzorginstellingen; de planning is erop gericht om in 2010 te kunnen voorzien in de dan verwachte behoefte (ca. 1.375 plaatsen). De provincie Zuid-Holland en de stadsregio Rotterdam hebben van het ministerie voor Jeugd en Gezin een toezegging gekregen om in de regio 80 plaatsen te mogen realiseren. Het volledige antwoord op PS-vraag 2124 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Bescherming weidevogels
Veehouders in Zuid-Holland kunnen voor het beschermen van nesten van weidevogels subsidie krijgen op grond van de Subsidieregeling Agrarisch Natuurbeheer (SAN). Dit antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen van de CDA-fractie. Boeren maken veel gebruik van contracten die via de agrarische natuurverenigingen worden afgesloten. Landschapsbeheer Zuid-Holland coördineert het weidevogelbeheer met hulp van vrijwilligers. Vanaf medio 2009 wordt een nieuwe regeling van kracht voor de bescherming van weidevogels in agrarische gebieden. Het college van GS vindt ook dat er in het kader van het peilbeheer in veenrijke weidegebieden goed moet worden gekeken naar de gevolgen van bodemdaling voor de grutto die vooral in westelijk Nederland broedt. Het volledige antwoord op PS-vraag 2119 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Jacobskruid
Gedeputeerde Staten zien het niet als taak van de provincie om Jacobskruid te bestrijden. Dit antwoordt het College van GS op vragen van de Partij voor de Dieren. Jacobskruid is giftig en kan, als het in gemaaide toestand in hooi of kuilgras voor het voederen van runderen en paarden terecht komt, schadelijk zijn. Zolang de plant niet is gemaaid zullen dieren het herkennen en er niet van eten. De bestrijding van de plant wordt uitgevoerd door verschillende grondbeheerders, waaronder de waterschappen. Waar de plant voorkomt in de bermen van provinciale wegen doet de provincie wel aan preventie. Maaisel met Jacobskruid wordt afgevoerd naar een composteerbedrijf. Omdat in de vakbladen voldoende informatie is te vinden over het Jacobskruid zien GS geen noodzaak om voorlichting te gaan geven. Het college vindt dat een verantwoordelijkheid van de veehouderij zelf. Het volledige antwoord op PS-vraag 2113 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Subsidies

*Aan het Hoogheemraadschap van Delfland is een subsidie verleend vaan maximaal ¤ 322.378,- voor het project Afsluiting Vlaardingse Vlieetlanden.
*Aan de Vereniging Natuurmonumenten is een subsidie verleend van maaximaal ¤ 130.897,- voor het project Het Waternest.
*Aan het Duinwaterbedrijf Zuid-Holland is een subsidie verleend vann maximaal ¤ 152.623,- voor het project herstel natuurlijke situatiee Libellenvallei en Prinsenduin in het duingebied Meijendel en een subsidie van ¤ 137.762,- voor het project herstel natuurlijke situatie Scheeepje en Kijfhoekhoogte in het duingebied Meijendel.

Dwangsommen
Bij overtredingen van wet- en regelgeving kan de provincie een 'last onder dwangsom' opleggen.
*Gedeputeerde Staten hebben besloten een last onder dwangsom op te leggen aan Oceanwide Yachting Group B.V. voor het overtreden van de voorschriften van de revisievergunningen uit 2002.
*Aan AVR gevestigd aan de Brielselaan 175 te Rotterdam is een last onder dwangsom opgelegd vanwege overtreding van de Wet Milieubeheer.

Bron: Afdeling Communicatie, telefoon 070 441 66 22