Jeugd en Gezin: Rouvoet geeft startsein gesloten jeugdzorg

Donderdag 17 januari 2008, nummer 2

Rouvoet geeft startsein gesloten jeugdzorg

'Kinderen die behandeld moeten worden voor hun problemen horen thuis in een zorginstelling , niet in een omgeving waar een strafrechtelijk regime heerst'. Dat zei minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin 17 januari 2008 tijdens de start van de gesloten jeugdzorg in zorginstelling Rentray in Eefde.

Vanaf 1 januari 2007 zijn er twaalf voorzieningen voor gesloten jeugdzorg. Vijf justitiële jeugdinrichtingen (jji's) zijn omgevormd tot gesloten jeugdzorgvoorziening, waaronder Rentray in Eefde. Zeven voorzieningen zijn nieuw, waaronder De Koppeling in Amsterdam en Jeugdzorg Extra in Den Haag.

De wijziging van de Wet op de jeugdzorg die op 1 januari 2008 in werking is getreden, maakt gesloten jeugdzorg voor jongeren met ernstige gedragsproblemen mogelijk. Zij kunnen uit huis worden geplaatst en worden behandeld in een gesloten setting. Met als doel het leven van de jongeren te stabiliseren en een eind te maken aan een eventuele crisissituatie. Ook wordt gewerkt aan een toekomstperspectief.

Volgens minister Rouvoet is met de komst van de gesloten jeugdzorg het aanbod van de jeugdzorg compleet; van ambulante hulpverlening tot en met gesloten jeugdzorg. Hij beschouwt de voorziening als laatste redmiddel voor de jongere, waarbij als uitgangspunt voor het verblijf moet gelden 'zo lang als nodig en zo kort als mogelijk'.

Het gesloten karakter van de instelling werkt volgens Rouvoet twee kanten op: de samenleving wordt tegen de jongere beschermd, maar ook andersom. Als voorbeeld noemde hij meisjes die slachtoffer zijn geworden van loverboy's. Terwijl het meisje haar leven op orde brengt en behandeld wordt, hoeft ze niet bang te zijn dat een loverboy de instelling binnen kan komen.

De minister stelde in zijn toespraak dat elk jaar naar schatting zo'n 2.500 jongeren voor gesloten jeugdzorg in aanmerking zullen komen. In 2010 zijn bijna 1.400 plaatsen beschikbaar. Naar verwachting is dat voldoende, omdat niet alle jongeren een jaar behandeld hoeven worden.

Per 1 januari 2009 worden nog twee justitiële jeugdinrichtingen omgevormd tot gesloten jeugdzorgvoorziening. In 2010 zal daarnaast aanvullend nieuw gesloten jeugdzorgaanbod zijn ontwikkeld.

De voormalige justitiële jeugdinrichtingen die gesloten jeugdzorgvoorziening zijn geworden:


- Rentray in Eefde


- OG Heldringstichting in Zetten


- Icarus in Cadier en Keer


- Jongerenhuis Harreveld, Alexandra in Harreveld


- Het Poortje in Groningen, waaronder Doe(n) wat werkt

Daarnaast wordt gesloten jeugdzorg aangeboden in:


- De Koppeling in Amsterdam


- Hand in Hand in Alphen aan den Rijn en Harreveld


- Paljas Plus in Oosterhout en Deurne


- De Juiste Hulp van de Hoenderloo groep in Deelen


- Jeugdzorg Extra in Den Haag


- De Besloten Groep Horizon in Rotterdam


- Moeder Kind huis in Zutphen

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed