Gemeente Hengelo

Hengelo is een veilige stad

Hengelo blijft behoren tot de veiligste steden van Nederland. Dat blijkt uit de politiecijfers over 2007. Dankzij de goede samenwerking op veiligheidsgebied tussen gemeente, politie en andere betrokken organisaties is er de afgelopen jaren op veel onderdelen vooruitgang geboekt. Er is sprake van minder criminaliteit, maar wel van een toename van het geweld tegen personen. Voor gemeente en politie aanleiding om in 2008 nadrukkelijk te blijven investeren in de aanpak van geweld. Speerpunten voor de politie Hengelo in 2008 blijven verkeer, huiselijk geweld, veilig uitgaan en jeugd.

Hier het persbericht:

GEZAMENLIJK PERSBERICHT MET POLITIE TWENTE, AFDELING HENGELO

Verkeersveiligheid en openlijk geweld aandachtspunten

Hengelo blijft behoren tot de veiligste steden van Nederland. Dat blijkt uit de politiecijfers over 2007. Dankzij de goede samenwerking op veiligheidsgebied tussen gemeente, politie en andere betrokken organisaties is er de afgelopen jaren op veel onderdelen vooruitgang geboekt. De dalende trend van de afgelopen jaren heeft zich op verschillende terreinen doorgezet. Er is sprake van minder criminaliteit, maar wel van een toename van het geweld tegen personen. Voor gemeente en politie aanleiding om in 2008 nadrukkelijk te blijven investeren in de aanpak van geweld. Speerpunten voor de politie Hengelo in 2008 blijven verkeer, huiselijk geweld, veilig uitgaan en jeugd.

Meer meldingen

Het aantal meldingen, misdrijven en opgenomen aangiftes is licht gestegen. De stijging van het aantal meldingen kan te maken hebben met het feit dat mensen eerder bereid zijn om zaken te melden. Ook de stijging van het aantal internetaangiftes draagt hieraan bij.

Toename openlijk geweld

De landelijke tendens is dat mensen steeds minder verdraagzaam worden ten opzichte van elkaar. Steeds vaker wordt de politie ingeschakeld om kleine confrontaties op te lossen. In de maatschappij is een toenemende intolerantie, die uitmondt in agressie en geweld te constateren. Factoren zoals het bezit van wapens, kijken naar films met geweld en het gebruik van drugs en alcohol kunnen dit gedrag bevorderen. Reden voor de gemeente en politie om strak toezicht te houden op zaken als wapenbezit en alcohol en drugsgebruik. Ook in Hengelo is het openlijk geweld tegen personen in 2007 toegenomen. Vooral het aantal meldingen van huiselijk geweld is gestegen. Er is in Hengelo nadrukkelijk ge nvesteerd in veilig uitgaan. Uit de cijfers valt af te lezen, dat dit haar vruchten afwerpt. Dit blijkt onder meer uit de flinke daling van het aantal bedreigingen. De investeringen in susploegen en extra politiemensen op straat tijdens de uitgaansavonden hebben effect. In 2008 wordt hier verder invulling aan gegeven. In december 2007 is er voor het eerst een actie preventief fouilleren uitgevoerd. De resultaten van deze actie zijn succesvol te noemen. De komende maanden wordt deze actie ge valueerd.

Forse afname inbraken, diefstal, zedenmisdrijven en straatroof

Het aantal woninginbraken, het aantal diefstallen van of uit auto s en het aantal zedenmisdrijven is net als in 2006 flink gedaald. Deze trend zet zich dus voort. Een belangrijke verklaring voor de afname van de auto- en woninginbraken is de succesvolle veelplegeraanpak. Deze systematische aanpak en de goede samenwerking met ketenpartners maakt dat de gevolgen van deze stevige aanpak merkbaar zijn. Ook de daling van het aantal zedenmisdrijven, zoals schennis plegen, verkrachtingen en ontuchtplegingen heeft zich verder doorgezet. Straatroof sprong er in 2006 in Hengelo in negatief opzicht uit als gevolg van een aantal series straatroof. In 2006 is een groot aantal zaken hiervan opgehelderd. Uit de cijfers van 2007 blijkt een daling van 44%.

Lichte daling ophelderingspercentage

Het ophelderingspercentage is licht gedaald. Dit is vooral te wijten aan de toename van het aantal internetaangiften. Hierbij gaat het over het algemeen om lichtere misdrijven, waarbij vaak geen daderinformatie beschikbaar is. Ten opzicht van 2006 is het aantal internetaangiften met ruim 43 % gestegen. Dit betekent dat ongeveer 20% van alle aangiftes in Hengelo via internet wordt gedaan.

Stijging verkeersongevallen met letsel

De stijging van het aantal verkeersongevallen uit 2006 heeft zich doorgezet. Kanttekening is dat alle gevallen van parkeerschade hier ook toe worden gerekend. Maar het aantal verkeersongevallen met gewonden is ruim 10% gestegen. Reden voor de politie om verkeersveiligheid nadrukkelijk als belangrijk speerpunt te blijven benoemen en om ook in te zetten op strakke handhaving op de naleving van de verkeersregels door de weggebruikers.

Stijging fietsendiefstallen

In 2007 is het aantal meldingen van fietsendiefstallen gestegen. In het kader van het Keurmerk Veilig Ondernemen wordt er in de Hengelose binnenstad gewerkt aan een aanpak van fietsendiefstal. Een uitvloeisel hiervan is de realisatie van een gratis bewaakte fietsenstalling op het Burg. Jansenplein. Deze zal in de loop van 2008 in gebruik worden genomen.

Wijkteams

De politie in Hengelo werkt vanuit wijkteams. Ook in 2008 zal hier nadrukkelijk in ge nvesteerd worden. Kennen en gekend worden is nog steeds van groot belang bij het goed uitoefenen van specifieke politiewerk in de wijk. Een instrument dat helpt het wijkwerk vorm te geven zijn de wijkscans. In 2006 zijn er voor het eerst wijkscans gemaakt. Deze wijkscans worden up-to-date gehouden en met behulp van deze wijkscans is het voor de politie makkelijker om gericht te werk te gaan en om maatwerk per wijk te leveren.
Zie het origineel