Gemeente Rotterdam

17 januari 2008

Rotterdam zet huisvestingsvergunning voort

Het gemeentebestuur wil de toepassing van de huisvestingsvergunning in de Tarwewijk, Hillesluis, Carnisse, Oud-Charlois en de hotspotgebieden voorlopig voort zetten. Het college heeft het voorstel hiertoe vandaag naar de raad verstuurd. Uit een tussentijdse evaluatie blijkt dat de invoering van de huisvestingsvergunning een aantal positieve effecten heeft. Zo is de instroom van kansarmen afgenomen en de sociaal-economische positie van de bewoners in de gebieden verbeterd. De maatregel houdt in dat alleen mensen in een huurwoning kunnen gaan wonen die een inkomen hebben uit werk, of langer dan zes jaar in Rotterdam of de Stadsregio wonen. Door de instroom van kansarmen te beperken wil Rotterdam de kwetsbare wijken zoveel mogelijk ontzien. Wethouder Hamit Karakus (o.a. Wonen): "De huisvestingsvergunning is niet 'dé oplossing' maar een tijdelijk instrument om de problemen in de wijken sneller aan te pakken. Wij doen er op dit moment alles aan om ervoor te zorgen dat de forse investeringen in de woningvoorraad, bestrijding van overbewoning, huisjesmelkerij en maatregelen op sociaal en economisch terrein dusdanige resultaten voor de wijken en bewoners opleveren dat toepassing van de huisvestingsvergunning per 2010 overbodig is."

Van juli 2006 tot juli 2007 zijn 2.835 huisvestingsvergunning aangevraagd. Daarvan zijn er 2.240 toegekend en 184 geweigerd. Slechts 11 procent van de nieuwe bewoners met een huisvestingsvergunning had een uitkering. De 184 afwijzingen bestonden allemaal uit aanvragen voor woonruimte van particuliere verhuurders. De meeste aanvragen zijn geweigerd op de inkomensnorm. Aanvragers met een afwijzing zijn niet kansloos op de woningmarkt. Een aanzienlijk deel blijkt op korte termijn andere woonruimte elders in Rotterdam of de regio gevonden te hebben. De afname van het aantal bijstandsontvangers in de gebieden waar de huisvestingsvergunning geldt, is groter is dan in de rest van Rotterdam (resp. 12% en 9%). Met name in de hotspots is de afname groot (17%).

Onder meer daaruit concludeert het Rotterdamse college van B en W dat de maatregel bijdraagt aan een evenwichtigere sociaal-economische samenstelling van de bevolking. Volgens de evaluatie is er bovendien voldoende draagvlak voor de maatregel onder bewoners en professionals. Een punt van zorg is de grote toestroom van werknemers uit Midden- en Oost Europa en de daarmee samenhangende overbewoning. Daar waar de huisvestingsvergunning is bedoeld om deze kwetsbare wijken te ontlasten leidt de toestroom van deze doelgroep weer tot een extra belasting. Om dit probleem aan te pakken wordt al enige tijd fors ingezet op de aanpak van overbewoning. Daarnaast werkt de gemeente op dit moment aan oplossingen voor de langere termijn.

Het college heeft vandaag het voorstel om door te gaan met het toepassen van de huisvestingsvergunning verstuurd naar de gemeenteraad. In de loop van volgende maand volgt definitieve besluitvorming in de raad.

De huisvestingsvergunning is op 1 juli 2006 op grond van de Rotterdamwet ingevoerd. De maatregel wordt toegepast voor 20.000 huurwoningen in de Tarwewijk, Hillesluis, Carnisse, Oud-Charlois en de hotspotgebieden. Voor deze gebieden geldt de eis dat een woningzoekende over een 'inkomen uit werk' (een inkomen uit dienstbetrekking, zelfstandig bedrijf op beroep, regeling vrijwillig vervroegd uittreden, AOW, ouderdoms- of nabestaandenpensioen, of studiefinanciering) moet beschikken. Het bedrag dat met het 'inkomen uit werk' wordt verdiend moet wel minimaal zo hoog zijn als het bijstandsniveau.

Noot voor de redactie/