Ingezonden persbericht


KNX is motor achter internationale competitie voor jonge elektriciens

Tijdens de internationale vakbeurs Light & Building, die in april in Frankfurt plaatsvindt, wordt ook de Competition of Young Electricians (CYE 2008) georganiseerd. De KNX Association is de belangrijke motor achter deze prestigieuze competitie voor jonge elektriciens. Drie dagen lang zullen ambitieuze vakmensen uit 15 verschillende landen hun elektrotechnische kennis tentoonspreiden in een spannende wedstrijd. De deelnemers mogen niet ouder zijn dan 25 jaar. Vanzelfsprekend moeten zij tijdens deze wedstrijd bij bepaalde opdrachten gebruik maken van de internationale domoticastandaard KNX.

De competitie, die ook wel als de 'Champions League' voor jonge elektriciens wordt aangekondigd, krijgt behalve van KNX ook steun van grote bedrijven als Sonepar, Stiebel Eltron, energiebedrijf RWE, OBO Betterman en Dehn. Het is voor de tiende keer dat de CYE wordt georganiseerd, maar het is voor het eerst dat de KNX Association als belangrijkste promotor de competitie omarmt. Van een aantal landen is al bekend dat zij een team zullen afvaardigen. Dit zijn Oostenrijk, België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Noorwegen, Portugal, Spanje en Zwitserland. Op dit moment is er nog geen Nederlands team met jonge elektriciens samengesteld. De KNX Associatie in Nederland bekijkt of er in ons land jonge vakmensen te vinden zijn die al deze editie, of over twee jaar, deze uitdaging willen oppakken. Kandidaten kunnen zich aanmelden bij het secretariaat van KNX Nederland door een e-mail te sturen naar info@knx.nl.

Dat de competitie veel aanzien geniet blijkt uit het feit dat de vice-voorzitter van de Europese Commissie, tevens Eurocommissaris voor Industrie en Ondernemingen, de Duitser Günther Verheugen, zich als beschermheer van deze wedstrijd heeft opgeworpen. Als de kandidaten drie dagen lang allerlei oefeningen hebben uitgevoerd, vindt op 9 april de uitreiking van de prijzen plaats. Dit gebeurt, op uitnodiging van de stad Frankfurt, met een uitgebreide ceremonie in het stadhuis. Het is dit jaar voor het eerst dat tijdens de wedstrijd de praktijkwerkstukken op het gebied van gebouwtechniek op KNX gebaseerd zullen zijn. Voorwaarde voor deelname is dat de kandidaten niet langer dan twee jaar geleden hun opleiding op dit vakgebied hebben afgerond. Het doel van de CYE is het tonen van de voordelen die een kwalitatief goede opleiding biedt, en tevens een impuls geven aan het vakgebied van de elektricien. Tegelijk wil men met de competitie het publiek laten zien hoe belangrijk een kwalitatief goede opleiding is als waarborg voor het in stand houden van voldoende elektrotechnische installateurs in de verschillende lidstaten van de Europese Association of Electrical Contractors (AIE).

Sinds 1992 organiseert de AEI elke twee jaar de Competition of Young Electricians. Dit jaar vindt de competitie voor de tweede keer plaats in Duitsland, georganiseerd door de Duitse associatie van elektrotechnische en IT-installatiebedrijven (ZVEH). Belangrijke motivatie voor de wedstrijd is dat iedereen - deelnemers, begeleiders en publiek - hier zijn professionele horizon kan verbreden. Omdat tijdens de wedstrijd talent uit vele landen meedoet, kan men goed zien hoe verschillende werkmethoden en technieken door de verschillende nationaliteiten worden toegepast. Ook het verschil in het gebruik van materialen en gereedschappen zal tijdens de wedstrijden duidelijk naar voren komen. Volgens de organisatie zal de uitwisseling van ervaringen ertoe bijdragen dat de al hoge standaard van het elektrotechnische vakgebied toeneemt. Men denkt ook dat deze competitie een bijdrage levert aan het uiteindelijk steeds verder naar elkaar toe groeien van de examens in de verschillende lidstaten. Gedetailleerde informatie over de wedstrijd is te vinden op www.cye2008.com.

Noot voor de redactie -

Ingezonden persbericht