Politie Haaglanden

Extra persberichten 17 januari

Haaglanden, 17-01-2008

Slachtoffer poging straatroof gezocht
De Lier De recherche van Bureau Westland is op zoek naar het slachtoffer van een mogelijke poging straatroof dan wel de poging diefstal van een portemonnee. Bij de politie heeft zich een getuige gemeld die heeft gezien dat op dinsdag 15 januari omstreeks 13.45 uur op de Hoofdstraat in De Lier (nabij de supermarkt C1000) een man probeerde een vrouw vermoedelijk te beroven van haar portemonnee. De vrouw heeft daarbij nog iets tegen de man geroepen waarna hij is weggerend in de richting van het Rankplein. Tot op heden heeft deze vrouw zich niet bij de politie gemeld. Bent of kent u deze dame? Dan komt de recherche van Bureau Westland graag met u in contact. U kunt ze bereiken via nummer 0900-8844.

Preventief fouilleeractie in Den Haag
Den Haag Politie Haaglanden hield woensdag 16 januari 2008 tussen 18.00 tot 22.00 uur in het gebied rondom om het Hollands Spoor een preventief fouilleeractie. Tijdens de actie werden deze de bestuurders en inzittenden van voertuigen, passagiers van de tramlijnen 11 en 12 en bezoekers van in totaal 6 horecagelegenheden gecontroleerd op de aanwezigheid van verboden wapens.

Resultaat
In totaal controleerden de agenten 132 voertuigen en 208 inzittenden gecontroleerd. In 82 trams controleerden ze 1.444 passagiers gecontroleerd en in 6 horecagelegenheden 106 bezoekers. Ze hielden 23 verrdachten aan voor verboden wapenbezit, 2 verdachten vanwege openlijke geweldpleging en één verdachte vanwege het rijden zonder rijbewijs. Onder de aangehouden verdachten werden de volgende goederen in beslag genomen: 18 messen, 3 knuppels, 1 busje traangas en 204 gram cocaïne. Naast de in beslag genomen voorwerpen werd eveneens van 16 messen en 3 overige steekvoorwerpen vrijwillig afstand gedaan.

A-select
Preventief fouilleren is bedoeld om incidenten met geweld te voorkomen en wapenbezit terug te dringen. Tijdens de actie worden zowel de locaties binnen het veiligheidsrisicogebied als personen die zich binnen het gebied bevinden a-select uitgekozen. Agenten controleren kleding, maar ook tassen, rugzakken en andere bagage op wapens. Ook worden scooters, autos en fiets(tassen) doorzocht. Aangetroffen wapens en andere gevaarlijke voorwerpen worden in beslag genomen. Het gaat dan onder meer om vuurwapens, munitie, stilettos, valmessen, vlindermessen, boksbeugels, wurgstokken en werpsterren. Ook voorwerpen die kunnen dienen als wapen, zoals bijvoorbeeld een honkbalknuppel of een keukenmes, worden in beslag genomen.

Veiligheidsrisicogebied
Enige tijd geleden verlengde burgemeester Deetman van Den Haag de aanwijzing van het gebied rondom het Hollands Spoor als veiligheidsrisicogebied. Daarmee behield de politie de bevoegdheid om in dit gebied op bepaalde tijden preventief te fouilleren. Het Openbaar Ministerie bepaalt op welke momenten preventief fouilleren is toegestaan. Het gebied rondom het Hollands Spoor is het gebied dat omsloten wordt door het Huygenspark, de Stationsweg, de Limburg Stirumstraat, de Jan Blankenstraat en het Stationsplein.