Ministerie van Defensie

17-01-2008 14:32

CONTRACT KODIAK GENIE-/DOORBRAAKTANK ROND

Beproeving van de nieuweling in Spanje - Foto: Defensie Materieel Organisatie

Genisten van de Koninklijke Landmacht kunnen uitzien naar tien Kodiak genie-/doorbraaktanks, die het Duitse Rheinmetall Landsysteme gaat bouwen. Woensdag is het contract voor de aanschaf van tien basisversies ondertekend.

VIDEO: Genie-/doorbraaktank Kodiak

Daarnaast maken zeven uitrustingspakketten met
mijndoorbraakcomponenten en vijf met aanvullende constructiecomponenten deel uit van de overeenkomst. De levering is 2012, zo is in de overeenkomst vastgelegd.

De KODIAKâs, die per stuk 62 ton wegen, zijn bedoeld om obstakels op te werpen en te verwijderen en mijnenvelden te doorbreken. Ze zijn wereldwijd inzetbaar bij extreme temperaturen en weersomstandigheden. De onderstellen van tien overtollige Leopard 2 tanks dienen als basis voor de KODIAKâs. Ze worden aan RLS geleverd, die hiermee de KODIAKâs gaan bouwen.

De nieuwe tank in actie op de heide bij de legerplaats Oirschot. - Foto: Defensie Materieel Organisatie

Kolonel Tjeerd de Vries roemde als genieautoriteit de Kodiak en benadrukte het belang ervan voor de krijgsmacht. "Dit met name voor de noodzakelijke constructiecapaciteit bij vredesoperaties en calamiteiten in eigen land. Daarnaast voor het creëren van doorgangen in gebieden met natuurlijke en kunstmatige hindernissen, eventueel met explosieven.

Meer over de Kodiak staat in de Defensiekrant van 17 januari.

Gerelateerde links:
2008-01-17 Defensiekrant 02/2008
20080116 geniedoorbraaktank kodiak (tekst)