17 jan 2008
>
Onderdeel: Wageningen Universiteit

Statige landgoederen, kastelen en oeroude eikenbossen zouden vaker een locatie moeten zijn voor concerten van metalbands. Dat stellen vier studenten van Wageningen Universiteit voor na hun onderzoek naar de rol van cultureel erfgoed in de muziekstijl metal.

Niet alleen monumentenzorg houdt zich bezig met cultureel erfgoed. Ook veel jongeren zoeken naar verhalen over kruistochten en oude slagvelden. Alleen is dit soms om heel andere redenen dan de intrinsieke waarde. De historische gebeurtenissen dagen sommige groepen namelijk uit tot gitaarrammen, het dragen van zwarte kleding met doodskoppen en diep gegrom. Historische verhalen en cultureel erfgoed blijken één van grootste inspiratiebronnen te zijn voor metal.

Metal is een genre dat in de jaren zeventig ontstond vanuit de hardrock. Harde ritmes, diepe tonen en versterkte elektrische gitaargeluiden kenmerken de stijl. In de loop der jaren zijn vele substijlen ontstaan.

Vier studenten van Wageningen Universiteit hebben in opdracht van het Belvedere Onderwijsnetwerk onderzocht hoe bands in een aantal van deze subgenres historie en cultureel erfgoed gebruiken in hun muziek. Zij concluderen dat de verhalen over kruistochten, historische veldslagen en heidense gebruiken uit een ver verleden als inspiratie dienen voor songteksten van vooral Black metal, Viking metal en Folk metal. âRegelmatig zijn het zelfs geschiedenisleraren die de teksten schrijvenâ, vertelt begeleider drs. Roel During van Alterra.

De historische invloeden zijn ook merkbaar in optredens en videoclips van de bands. Zo geven bandleden soms hele voorstellingen van veldslagen en andere historische gebeurtenissen om een sfeer rondom hun muziek te creëren.

Volgens During is het van belang om deze grote rol van cultuurhistorie in muziekstromingen beter te begrijpen en meer te belichten. âWe willen graag dat de geschiedenis wordt overgedragen van generatie op generatie. Dit onderzoek laat zien dat de overdracht van kennis niet alleen via boeken of tv-programmaâs gaat, maar dat er ook heel andere mechanismen zijn, zoals metalmuziek.â

Om het cultuurhistorisch besef te stimuleren, stellen de studenten voor om concerten te organiseren in een historische omgeving, zoals bij een kasteel. âNu worden veel metalbands verbannen naar industrieterreinen, maar door concerten te organiseren in een historische omgeving kunnen we deze groep jongeren juist helpen in hun zoektocht naar het verleden en daarmee naar hun identiteitâ, zegt During. / Laurien Holtjer

Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Het wordt u aangeboden door de afdeling Corporate Communicatie. Meer informatie bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail: pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail: resource@cereales.nl. Zie archief (inclusief Wb-artikelen) op http://www.resource-online.nl.