Gemeente De Ronde Venen


Nieuw aankoopplan voor Marickenland in de maak

Voor het gebied tussen Mijdrecht, Wilnis, Vinkeveen en Waverveen bestaan grote ambities: aanleg van 500 hectare natuur en recreatie in Marickenland en 950 woningen in Marickenzijde.

De ambitie voor Marickenland is ingegeven door twee wensen: natuur voor de Ecologische Hoofdstructuur waarin Marickenland een onmisbare schakel is en recreatie in het gebied tussen de woonkernen. In januari 2005 is een samenwerkingsovereenkomst gesloten voor de realisatie van Plan Marickenland door de provincie, gemeente, Staatsbosbeheer en twee ministeries. In de overeenkomst hebben de partijen de ambitie uitgesproken uiterlijk 2015 plan Marickenland te willen realiseren.

Om plan Marickenland werkelijk in 2015 te kunnen realiseren stelt de stuurgroep Marickenland voor de aankoopstrategie op twee punten te wijzigen: een nieuwe groen-voor-rood-regeling en invoering van volledige schadeloosstelling op basis van vrijwilligheid tot 2014. Er wordt een aankoopplan gemaakt dat door de gemeenteraad moet worden bekrachtigd.

Nieuw aankoopplan

Essentieel voor de realisatie van Marickenland is de aankoop van grond. Uit gesprekken met eigenaren én uit de inspraakreacties op het voorontwerp-bestemmingsplan en de milieueffectrapportage blijkt onder andere dat een aantal eigenaren alleen grond wil verkopen op voorwaarde dat er toestemming komt voor hun bouwwensen. Een aantal andere eigenaren is bereid de grond te verkopen, doch voor meer dan de agrarische marktwaarde. Het verkopen van grond en eventueel complete bedrijven moet voor hen aantrekkelijker worden. De stuurgroep Marickenland verwacht dat de nieuwe regelingen tegemoet komen aan de wensen van veel eigenaren en dat vóór 2014 een groot deel van de gronden is aangekocht.

Groen-voor-rood

Op dit moment kunnen eigenaren in het kader van de Ruimte voor Ruimteregeling en herbestemmingsmogelijkheden extra bouwmogelijkheden krijgen in ruil voor de verkoop van agrarische grond. Nieuw wordt de "groen-voor-rood-regeling". Met deze regeling wordt de inrichting van grond voor recreatie en natuur gestimuleerd door ruil voor extra bouw- en gebruiksmogelijkheden.De nieuwe regeling wordt nader uitgewerkt en daarna bekend gemaakt.

Volledige schadeloosstelling

Tot nu toe is aan eigenaren alleen een prijs geboden die gelijk is aan de marktwaarde van de grond zonder verdere schadevergoeding. Bij volledige schadeloosstelling worden daarnaast bijvoorbeeld ook eventuele inkomens- en vermogensschade, verplaatsingskosten en kosten voor deskundige bijstand en verkoop vergoed.

Vrijwilligheid

De inzet is er op gericht om vóór 2012 afspraken te maken met álle grondeigenaren over de verkoop van de gronden of bedrijven. De verkoop van de grond en de bedrijven blijft vrijwillig tot 2014. Daarnaast stelt de stuurgroep Marickenland voor om, indien nodig, vanaf 2012 de voorbereiding voor onteigening te starten. Ondermeer de gemeenteraad zal zich hierover nog moeten uitspreken. Niet alleen de realisatie van plan Marickenland in 2015 is de reden van dit voornemen. Volledige schadeloosstelling op basis van vrijwillige verkoop kan juridisch gezien alleen worden toegekend als op termijn sprake is van onteigening. Het college van B en W heeft dinsdag 15 januari het voornemen uitgesproken om de gemeenteraad voor te stellen in te stemmen met het voorstel van de stuurgroep Marickenland.

Nieuw aankoopplan voor Marickenland in de maak.pdf (Folder)