Cultuurhistorie belangrijke inspiratiebron voor projectontwikkeling

17/01/2008 15:05



Neprom



Persbericht
Voorburg, 17 januari 2008

Cultuurhistorie belangrijke inspiratiebron voor projectontwikkeling NEPROM en Projectbureau Belvedere publiceren het boek: "Geschiedenis als Grondlegger"

Projectontwikkeling en het behoud van de cultuurhistorie van een plek kan hand in hand gaan. Dit blijkt uit de vandaag verschenen publicatie "Geschiedenis als Grondlegger, voorbeeldenboek projectontwikkeling en cultuurhistorie" van het Projectbureau Belvedere en de NEPROM. Cultuurhistorie is een belangrijk onderdeel van de kwaliteit van een gebied en kan een inspiratiebron zijn voor nieuwe ontwikkelingen. Steeds vaker laten ook ontwikkelaars als professioneel opdrachtgever zich door de culturele wordingsgeschiedenis van een gebied inspireren. De NEPROM en het Projectbureau Belvedere spreken de hoop uit dat deze publicatie nog meer projectontwikkelaars inspireert om historische waarden te behouden door ze op een creatieve manier te integreren in nieuwe opgaven.

Geschiedenis als Grondlegger is in de eerste plaats een voorbeeldenboek. Aan de hand van tien verschillende praktijkprojecten van NEPROM-leden laat de uitgave zien hoe nieuwe ontwikkelingen kunnen voortbouwen op hetgeen geweest is. Sterker nog, de voorbeelden maken inzichtelijk op welke wijze het cultuurhistorische "eigen" van een locatie juist tot meerwaarde van het nieuwe kan leiden. Goed voorbeeld doet goed volgen. Maar tegelijkertijd kan niet worden ontkend dat het lang niet altijd eenvoudig is om op een goede wijze met de geschiedenis van een plek om te gaan. Uit het in het boek opgenomen rondetafelgesprek blijkt dat in veel projecten de aanwezigheid van cultuurhistorische elementen in eerste instantie als een bedreiging voor de nieuwe ontwikkeling wordt gezien. Het vergt een open blik en veel creativiteit om zo'n bedreiging om te buigen tot een kans. Algemene les is wel dat het vroeg in het ontwikkelproces inbrengen van de cultuurhistorische waarden de kans op succes aanzienlijk vergroot.

Uit de tien voorbeelden blijkt ook dat ontwikkelaars op heel verschillende manieren met cultuurhistorie omgaan. De ene keer wordt "het oude" doordacht en verweven in het nieuwe plan. De andere keer wordt de cultuurhistorie van de plek vooral gebruikt als marketinginstrument. De samenstellers van deze publicatie concluderen in elk geval dat meer praktijkervaring bij projectontwikkelaars met het omgaan van cultuurhistorie zal leiden tot een hoger resultaat. Alleen dan zal vaker een dubbel rendement worden geboekt.

De NEPROM en het Projectbureau Belvedere spreken de hoop uit dat deze publicatie projectontwikkelaars inspireert om historische waarden te behouden door ze op een creatieve manier te integreren in nieuwe opgaven. Want dan kunnen we met elkaar vóóruit, mét behoud van ons verleden.

De publicatie is op te bestellen bij het Projectbureau Belvedere via www.belvedere.nu.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.neprom.nl