GroenLinks

Europol moet persoonsgegevens beter beschermen

Vrouwe Justitia 17 januari 2008

Vandaag heeft het Europees Parlement zich uitgesproken voor de omvorming van de Europese politiedienst Europol tot een agentschap van de Europese Unie. Dit besluit vervangt de eerdere verdragen over Europol en zorgt ervoor dat Europol efficiënter kan opereren.

GroenLinks is voorstander van een Europese politie-informatiedienst. Wel stelt GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg als harde voorwaarde dat de democratische en juridische controle op Europol moet worden verbeterd, en dat er geen ongebreidelde informatieverzameling mag plaatsvinden.

De omvorming van Europol tot een agentschap biedt volgens Buitenweg een aantal voordelen. "Het personeelsbeleid moet voortaan de gewone Europese regels volgen. Als Europol bovendien gefinancierd wordt uit de Europese begroting, krijgt het Europees Parlement meer greep op de prioriteiten van Europol. Het parlement is immers samen met de lidstaten verantwoordelijk voor de begroting."

Bescherming persoonsgegevens
De inzet van de Europese Commissie en de Raad van Ministers daarentegen vertoont nog veel gebreken. Buitenweg is met name bezorgd over de bescherming van persoongegevens die de politiedienst zal verzamelen. In het parlementsrapport worden duidelijke voorwaarden geformuleerd.

Democratische controle
Buitenweg: "Onze groene amendementen over gegevensbescherming zijn gelukkig overgenomen door een meerderheid van de fracties. Dat houdt in dat het Europees Parlement eist dat gegevens alleen voor een specifiek doel verzameld moeten worden, en dat een rechter moet oordelen wanneer de gegevens tegen een individu gebruikt mogen worden".
De Raad van Ministers is hiervan vooralsnog niet overtuigd.

GroenLinks heeft actief meegewerkt aan het parlementsvoorstel om dit besluit te herzien na de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon. Met zo'n herzieningsbesluit kan worden voorkomen dat het Europees Hof van Justitie pas na een overgangstermijn van vijf jaar volledige rechtsmacht krijgt over Europol.


* Dossier: Privacy, politie en justitie