Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen

17-01-2008

Forse groei in verkoop vliegtickets

Luchtvaartagenten, aangesloten bij de reisbrancheorganisatie ANVR, hebben in het afgelopen jaar +11,4% méér vliegtickets verkocht dan in het jaar ervoor.

In totaal komt daarmee het aantal door ANVR-zakenreisbureaus verkochte vliegtickets eind 2007 uit op zo'n 4,5 miljoen. Deze verkochte tickets vertegenwoordigen een totaalwaarde van 2,12 mld euro, waardoor de gemiddelde prijs van een vliegticket EUR 572 incl. belastingen (EUR 468 + EUR 104) bedraagt.

Ondanks de daling van de gemiddelde ticketwaarde met bijna -1,9% ten opzichte van het jaar ervoor, maar met de stijging van het aantal verkochte tickets (+11,4%) resulteert dit per saldo in een stijging van de omzet (exclusief belastingen) met +9,2%.

Gemiddeld wordt per ticket een bedrag van circa EUR 104 (18,2%) afgedragen aan veiligheidsheffingen en luchthavenbelastingen, waarmee dit voor het totale aantal verkochte vliegtickets uitkomt op een bedrag van 473 mln. euro aan tax. De verkoop van lowcostcarriers, lagekostenvliegmaatschappijen, valt hier buiten, omdat het gaat om vliegtickets die via IATA door de 150 ANVR-luchtvaartagenten worden afgerekend.