Uniek plan FNV Bondgenoten: Unilever-personeel start eigen bedrijf

17/01/2008 15:14



FNV Bondgenoten



Personeel van de te sluiten Unilever-fabrieken van Delft, Loosdrecht en Vlaardingen start zelf een onderneming. Het initiatief wordt met financiële steun van Unilever ontwikkeld en gaat in eerste instantie werk bieden aan maximaal 150 soms minder makkelijk bemiddelbare mensen.

Het is het opzienbarend resultaat van de onderhandelingen van FNV Bondgenoten, de afgelopen maanden met de multinational. ,,Dit is een uniek, nog nooit eerder vertoond plan'', stelt Lucas Vermaat, bestuurder van FNV Bondgenoten. ,,We zorgen voor maximale werkgelegenheid, dus ook voor mensen die na sluiting van de drie vestigingen door bijvoorbeeld hun leeftijd of onvoldoende papieren moeilijker aan de slag zouden komen."

Het nieuwe bedrijf, te vestigen in het groene hart, zal zich in eerste instantie specialiseren in uiteenlopende soorten inpakwerk. In elk geval voor de drie resterende Unilever-vestigingen van Rotterdam, Hellendoorn en Oss, maar ook voor tal van andere opdrachtgevers. OR-voorzitter Loosdrecht Gaby van de Waal is projectleider van het initiatief, en krijgt bij de ontwikkeling van de onderneming met ingang van vrijdag 18 januari steun en advies van onderzoeksbureau Deloitte.

Van de Waal, afdelingschef in Loosdrecht, had inmiddels een andere goede baan gevonden maar ziet daarvan af. ,,Ik geloof met heel mijn hart in deze nieuwe onderneming. Wij hebben ons hard gemaakt voor deze mensen, en dat zullen we blijven doen.'' De OR-voorzitter zegt ook mogelijkheden te zien ook in het ontwikkelen van nieuwe kwalitatief uitstekende producten. ,,Met respect voor mens, natuur en milieu.'' De eerste geïnteresseerde mogelijk toekomstige investeerders en klanten hebben zich al bij Van de Waal gemeld.

FNV Bondgenoten en Unilever waren eerder al overeengekomen dat de multinational, binnen het sociaal plan, 25 miljoen zou investeren in onder meer outplacement en coaching. Met bovengenoemde afspraken hebben partijen deze week nu alle onderhandelingen afgerond.