Time : 15:02:55
Date : 17 January 2008
Sender Name: Federale Politie - Police Federale

Federale Gerechtelijke Politie : uitzending "Affaires Non Classées" van 18.1.08 Vrijdag 18 januari 2008 om 19.45h :
« Affaires non classées » n° 12 op RTL-Tvi

0800 20 20 0
Diefstallen met geweld en bedreigingen in de regio Brussel

Op vrijdag 9 november 2007 werd tussen 16.50 uur en 17 uur een diefstal met geweld en bedreigingen gepleegd in de garage van het gebouw aan de Sint-Michielslaan 38 te Etterbeek.
Het slachtoffer verliet de winkel ROB te Sint-Pieters-Woluwe, Woluwelaan om 16.45 uur en is thuis op de Sint-Michielslaan aangekomen rond 16.50 uur.
Ze had net de motor afgezet toen ze werd overvallen door een onbekende, die zijn hand met een handschoen vóór haar mond hield en "POLICE,POLICE" riep.
Een tweede onbekende, die zich wat op de achtergrond hield, heeft dan het bevel van de eerste dader uitgevoerd, namelijk het verwijderen van de ringen van het slachtoffer.
Eerst lukte dit niet en zei de eerste dader "COUPE, COUPE", maar het slachtoffer stelde voor ze zelf af te nemen, wat ze dan ook gedaan heeft.
De daders zijn dan weggereden met hun witte auto, genre Audi A4 in de richting van de Montgomerysquare
De gestolen juwelen :

- een ring van wit goud met robijnen, gezet met 10 briljanten die geplaatst zijn in de vorm van een madeliefje

- een ring van wit goud met twee briljanten, met daarrond twee kleinere briljanten.
Dit diefstal is misschien in verband met de volgende feiten : Op zaterdag 29 september 2007 omstreeks 18u30 werd een bejaarde persoon met geweld beroofd van een ring van grote waarde te Ukkel, Vronerodelaan 151.
De twee daders hebben het slachtoffer waarschijnlijk opgemerkt toen zij samen met haar echtgenoot boodschappen deed in de omgeving van de Zavel of het Hilton hotel.
Het koppel was met hun voertuig Jaguar naar huis teruggekeerd. Ze hadden vastgesteld dat één van de banden van de wagen was leeggelopen maar ze hadden toch hun weg naar huis vervolgd. Bij hun thuiskomst werden zij aangesproken door twee mannen die zich voorstelden als politieagenten.
Eén van de twee hield de echtgenoot in bedwang met een wapen en een spuitbus terwijl de andere de vrouw in de auto hield waar hij de begeerde ring van haar vinger haalde.
Toen zij het juweel in hun bezit hadden gingen de daders ervandoor met een mauve Honda type Accord met nummerplaat JFG434. Dit voertuig werd als gestolen gesignaleerd.
De daders hadden tijdens hun vlucht een ongeval waardoor het voertuig niet meer rijvaardig bleek.
Om hun vlucht verder te zetten pleegden zij een car-jacking van een zwarte Seat type Ibiza met nummerplaat TMB041 te Ukkel, Verrewinkelstraat.
Waarschijnlijk hebben de daders hun slachtoffer discreet gelokaliseerd in of voor de luxewinkels (juwelierszaken, luxe kledingwinkels) om hen nadien naar huis te volgen en hen daar te overvallen.
Signalement van de daders :

1) man - Oost-Europees type - leeftijd maximum 25 jaar - lengte ongeveer 1,75 - middelmatige lichaamsbouw - kort, kastanjebruin haar
- sprak Frans zonder accent - jonge stem - droeg een zwarte of blauwe jack - donkerblauw hemd - beige pet omgekeerd op het hoofd - zie compositietekening

2) man - leeftijd ongeveer 28 jaar - lengte 1,80 m - slanke lichaamsbouw.

0800 20 20 1
Verkeersongeval met vluchtmisdrijf te ETTERBEEK (20.11.07)

Op dinsdag 20 november 2007 is een tienjarig meisje rond 8 uur de Kazernenlaan te Etterbeek overgestoken op het zebrapad ter hoogte van het huisnummer 61.
Een auto, die van het kruispunt van de Jacht kwam en naar de Generaal Jacqueslaan reed, heeft haar aangereden, zodat ze een vijftiental meter weggeslingerd werd.
De wegpiraat is verdergereden naar de Generaal Jacqueslaan zonder te remmen.
Brokstukken van de vluchtende auto werden ter plaatse teruggevonden. Het eerste onderzoek heeft uitgewezen dat het een stuk van een radiatorrooster was van een auto van het merk RENAULT type MEGANE SCENIC en meer bepaald van een model uit de jaren 1996-2000, methylblauw of donkerblauw van kleur.
Dit voertuig is dus links vooraan beschadigd en meer bepaald ter hoogte van het radiatorrooster (een deel ontbreekt)

0800 20 20 2
Vrijwillige slagen en verwondingen in de Brusselse metro :

Meerdere agressie-dossiers in de Brusselse metro zullen in beeld gebracht worden.

0800 20 20 3
Tiger-kidnapping te MARCHE-EN-FAMENNE (11.6.07)
Tijdens de nacht van zondag 10 op maandag 11 juni 2007, tussen 23u30 en 03u45, werd een koppel zwaar aangepakt door 3 onbekende, gewapende en gemaskerde overvallers in hun woning aan de rue du Hérou in Nadrin (Houffalize).

De dagen voor de overval werden in Nadrin 3 verdachte personen opgemerkt. Ze reden met een donkergroene CHRYSLER VOYAGER met nummerplaat CRC-053. Deze wagen werd tijdens de nacht van 9 op 10 mei 2007 gestolen aan de "chaussée de Liège" in Plombieres, meer dan een maand voor de overval in Nadrin. Hij werd ook gezien in de buurt van Luik de avond van 7 juni 2007.

0800 20 20 4
Diefstal gewapenderhand in een juwelierszaak te UKKEL (07.3.07)

Op woensdag 7 maart 2007 tussen 04u20 en 04u30 werd een diefstal gewapenderhand gepleegd in een juwelierszaak gevestigd te Ukkel, Waterloosesteenweg 715.
De twee daders kwamen anderhalf uur voor de overval ter plaatse. Zij forceerden een rolluik met een koevoet om zo de ondergrondse parking van de juwelierszaak binnen te dringen.
Vandaar uit gingen zij naar de gelijkvloerse verdieping waar zij een deur forceerden.
In de hal troffen zij een slapende bewaker aan.
Zij doorzochten zijn portefeuille die op een tafel lag. Vervolgens gingen zij terug naar de parking.
Het lijkt erop dat zij gebruik maakten van een mobiele telefoon of een walkie-talkie alvorens terug te gaan naar de hal waar één van de twee de bewaker met een pistool bedreigde terwijl de tweede een glazen uitstalkast verbrijzelde en de juwelen in een zwarte sporttas stak.
Vervolgens vluchtten de twee via de parking weg.
De twee daders waren gemaskerd, de ene met een bivakmuts de andere had een zwarte sjaal voor het gezicht.
Beiden droegen tevens handschoenen en waren in het bezit van een koevoet, een pistool en een sporttas.

0800 20 20 5
Diefstal gewapenderhand te SAMBREVILLE (11.6.07)

Op 11 juni 2007 om 10.45 uur belden twee onbekenden aan bij de wapenhandel te Sambreville/Tamines, rue de Velaine 147/B. Toen de benadeelde de deur opende, zijn ze naar binnen gegaan en hebben ze hem opzij geduwd.
Eén van hen heeft hem met een handvuurwapen bedreigd. De daders lieten zich drie handvuuurwapens overhandigen. Buit :

- een pistool merk Bernardelli model P010 22 LR - nr 011777 - een pistool merk HK model USP 9 mm nr 24076462 - een pistool merk Ruger model Shown Below 22 LR nr 22450032.
Ze zijn dan weggereden in een Peugeot 406, oud model, groene kleur, die bestuurd werd door een derde dader.
Signalement van de daders :

1) van het blanke ras - leeftijd 30/35 jaar - lengte 1,80 m - middelmatige lichaamsbouw - lichte huidskleur - kastanjebruin haar - droeg een zwarte pet

2) van het blanke ras - leeftijd 30 jaar - lengte 1,75 m - middelmatige lichaamsbouw - lichte huidskleur - donker haar - droeg een grijze pet

3) de bestuurder van het voertuig : geen signalement.

0800 20 20 6
Diefstal met geweld te SINT-JANS-MOLENBEEK (26.2.07)

Op maandag 26 februari 2007 omstreeks 14u15 werd een diefstal met geweld gepleegd in een appartement gelegen te Sint-Jans-Molenbeek, Marcel Betbèzestraat, 14.
De dader wachtte het slachtoffer op bij haar thuiskomst. Hij ging mee het appartement binnen voor het slachtoffer de kans kreeg de deur te sluiten.
Eénmaal binnen eiste hij geld.
Hij knevelde het slachtoffer en fouilleerde eerst haar jas waarna hij de woonkamer doorzocht.
Vervolgens nam hij het slachtoffer mee naar de slaapkamer waar hij haar op het bed wierp en haar fouilleerde.
Hij doorzocht eveneens de kasten in de slaapkamer. Toen hij het slachtoffer bij de keel greep overhandigde deze haar bankkaart.
Om ook haar pincode te bemachtigen begon hij haar opnieuw te wurgen.

De dader had voordien zijn linkerkous uitgetrokken en deze over zijn linkerhand gedaan.
De dag van de feiten, om 14u24, werd de bankkaart tweemaal gebruikt in het 'Fortis' agentschap te Anderlecht, op de hoek van de Ninoofsesteenweg en de Mettewielaan.
De twee pogingen mislukten.
Signalement van de dader :
man - blanke ras - leeftijd 30 à 35 jaar - lengte 1,70 m - middelmatige lichaamsbouw - kort, zwart haar - droeg een blauwe of grijze broek, een bruine vest, donkere mocassins

0800 20 20 7
Verdwijning Mathias NASENA te LUIK (27.8.03)

Op woensdag 27 augustus jongstleden verdween de minderjarige Mathias NASENA uit zijn ouderlijke woning in Luik. Sindsdien onbreekt elk spoor.

Mathias is 16 jaar oud, zeer slank en 1m82 groot. Hij heeft kort zwart haar, donkere ogen en een schoonheidsvlek boven de linker wenkbrauw.
Op het ogenblik van zijn verdwijning droeg hij een wit hemd boven een lichtblauwe jeansbroek en okerkleurige schoenen van het merk "Caterpillar".

0800 20 20 8
Oplichting met valse cheques

Op donderdag 25 januari 2007 werd er om 18 uur een oplichting gepleegd in een bedrijf te Braives, rue du Centre 99. De benadeelde wenste één van zijn voertuigen te verkopen, namelijk een Toyota Land Cruiser.
Hij heeft dus een advertentie gezet op de volgende internetsites : Autooccasion.be, Vroom.be en de site van de Autogids. Op 25 januari 2007 heeft een persoon van het zwarte ras, die zich voorstelde als DACOURE Fred, wonende in de Aarschotstraat 102 te 1030 Brussel, het slachtoffer gecontacteerd met zijn mobieltje. Hij werd opgepikt aan het treinstation van Waremme en naar het slachtoffer gebracht.
De dader heeft de auto in ontvangst genomen tegen overhandiging van de bankcheque van de ING-bank ten bedrage van 34.500 euro De cheque die achteraf in de bank werd overhandigd bleek gestolen te zijn. Inderdaad, de cheque maakt deel uit van een reeks cheques die gestolen werden tussen 20.05.05 om 18 uur en 23.05.05 om 07.10 h ten nadele van de BVBA KREDIETPARTNER (RECORD BANK), Vrijheidslaan 4 te Brussel.
Er werden voordien verscheidene feiten gepleegd met een soortgelijke modus operandi. Maar sinds 2007 hebben daders van het zwarte ras nieuwe soortgelijke feiten gepleegd.
Signalement van de dader : man - van het zwarte ras - leeftijd 30/35 jaar - lengte 1,80 m - middelmatige lichaamsbouw - sprak accentloos Frans - ging heel goed gekleed - bleek afkomstig te zijn uit Oost-Afrika.