Gemeente Tytsjerksteradiel


in Jistrum

Oeverzwaluwen kunnen neerstrijken in Jistrum

Jistrumkrijgt weer een oeverzwaluwenwand. Het college van B & W van Tytsjerksteradiel heeft dit besloten. Een aantal jaren geleden had Jistrum de grootste zwaluwkolonie van Nederland bij de Kalkzandsteenfabriek. Helaas verdween deze locatie toen de fabriek haar activiteiten beëindigde. Nu is er ruimte om bij het nieuwe industrieterrein aan de Jisterboerewei een nieuwe oeverzwaluwwand te realiseren.

Oeverzwaluw op rode lijst

Bij de ontwikkeling van dit industrieterrein wordt veel aandacht besteed aan de inpassing in het landschap en het duurzame karakter van het terrein. Het natuurterrein bij dit industrieterrein leent zich voor de aanleg van een oeverzwaluwwand. De oeverzwaluw staat op de rode lijst van bedreigde vogels in Nederland. Het college van B & W van Tytsjerksteradiel hecht er daarom veel waarde aan dat er weer een broedplek voor deze vogels komt in Jistrum .

De oeverzwaluwwand wordt zo'n 20 meter lang. De zwaluwwand zal bestaan uit een constructie van betonelementen waarachter een zandwal komt. De vogels graven in deze wand nestgangen van nagenoeg een meter diep.

Samenwerking met Fûgelwacht

De Fûgelwacht Jistrum wordt nauw betrokken bij het plaatsen van deze wand. De Fûgelwachtzal de wand in de toekomst ook onderhouden. Jaarlijks zullen zij er onder meer voor zorgen dat er vers zand in de wand wordt aangebracht en inventariseren hoeveel broedparen deze wand gebruiken.