Gemeente Heerenveen


---


---

Heerenveen verbetert de afhandeling van meervoudige vergunningaanvragen

Voor ruimtelijke projecten zijn vaak verschillende vergunningen nodig die allemaal apart moeten worden aangevraagd en worden behandeld. Met ingang van 1 januari 2009 wordt de zogenaamde Omgevingsvergunning landelijk ingevoerd waarbij verschillende vergunningen samengevoegd worden tot één vergunning. De gemeente Heerenveen wacht hier niet op en voert vanaf 2008 alvast de Coördinatieregeling in. Met deze regeling kunnen verschillende vergunningen in één procedure behandeld worden. Daarmee wordt de afhandeling van complexe, meervoudige vergunningaanvragen verbeterd.

Coördinatieregeling
Voor inwoners en bedrijven is het niet altijd inzichtelijk welke vergunningen nodig zijn en welke procedures hiervoor moeten worden gevolgd. Vaak lopen projecten vertraging op, omdat elke vergunning afzonderlijk wordt behandeld, met eigen procedures, voorschriften en rechtsbescherming. Met de invoering van de Coördinatiebepaling moet hier een einde aankomen. Door bij een aanvraag de meerdere vergunningen te bundelen in één procedure kan deze sneller en effectiever worden afgehandeld.
Omgevingsvergunning
Gemeenten kunnen al vanaf 1 februari 2006 een Coördinatieregeling invoeren. Veel gemeenten wachten liever met het verbeteren van vergunningverlening tot de Omgevingsvergunning landelijk wordt ingevoerd. Met de Omgevingsvergunning kunnen verschillende vergunningen in één keer worden aangevraagd. De Omgevingvergunning voegt onder andere de volgende vergunningen samen: bouwvergunning, sloopvergunning, kapvergunning, milieuvergunning en uitritvergunning. Als in 2009 de nieuwe omgevingsvergunning mogelijk wordt, komt de Coördinatieregeling niet te vervallen, omdat de Omgevingsvergunning niet op alle vergunningen betrekking heeft.
Minder regels en papierwerk
Heerenveen spant zich in om bestaande overbodige regels en formulieren te vereenvoudigen. Bij het aanvragen van bouwvergunningen, kunnen mensen al gebruik maken van het zogenaamde Heerenveens model. Bij deze bouwvergunning hoeft minder papierwerk ingeleverd te worden. Ook is de gemeente bezig met een vereenvoudiging van de Algemene plaatselijke verordening (APV).


---