Gemeente Veenendaal


Rechter oordeelt dat noodlokalen weg moeten

Veenendaal en Rhenen verlenen nieuwe bouwvergunning

Op 14 januari 2008 heeft de rechtbank in Utrecht besloten dat de noodlokalen aan de Mispel / Framboos in Veenendaal vóór 15 mei 2008 verwijderd moeten zijn. De gemeente Veenendaal overweegt tegen de uitspraak in beroep te gaan. Daarnaast loopt er een procedure om een nieuwe bouwvergunning te verlenen, zodat de handhavingsplicht vervalt. De lokalen worden op dit moment dus niet afgebroken.

De acht noodlokalen aan de Mispel zijn sinds 2005 in gebruik. Er is twee keer een bouwvergunning afgegeven door de gemeente Veenendaal. De rechter constateerde in beide gevallen een onvolkomenheid in de besluitvorming. In het eerste geval is de bouwvergunning vernietigd, omdat de tijdelijkheid van de plaatsing van de noodlokalen niet voldoende kon worden aangetoond. Daarna waren het ontbreken van een actueel bodemonderzoek en de ruimtelijke onderbouwing voor de rechter aanleiding om de bouwvergunning te vernietigen.

Op dit moment staan de noodlokalen er dus zonder bouwvergunning. Dit was eind vorig jaar voor de omwonenden aanleiding om wederom de gang naar de rechter te maken om verwijdering van de noodlokalen te bepleiten.

Gevolgen

Nadat bekend werd dat ook de in tweede instantie verleende bouwvergunning was vernietigd, is direct een nieuwe procedure gestart. Ditmaal op grond van artikel 19, lid 2 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. Binnen enkele weken zullen de gemeenten Rhenen en Veenendaal een nieuwe bouwvergunning verlenen. Hiermee worden de noodlokalen alsnog gelegaliseerd en ontstaat er een nieuwe (legale) situatie. In die situatie is het verwijderen van de noodlokalen niet aan de orde.