Gemeente Utrecht

2008 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
03 Vragen van de heer drs. E. Smid en de heer M. van Ditmarsch (ingekomen 16 januari 2008)

Het CDA is bezorgd over de resultaten van het onderzoek door het actualiteitenprogramma Netwerk, uitgezonden op 10 januari, waarin op twaalf Rotterdamse scholen met drugsspray getest werd op de aanwezigheid van drugs.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat op tien van de twaalf scholen sporen van marihuana werden aangetroffen, op de helft sporen van cocaïne en op één school sporen van heroïne. Het CDA is van mening dat drugs niet thuis horen in een onderwijsinstelling. Tevens vraagt het CDA zich af of de problematiek zoals het onderzoek die in Rotterdam schetst, zich beperkt tot deze stad of ook in Utrecht aanwezig is.

Het landelijk regeerakkoord heeft opgenomen dat er binnen een straal van 500 meter geen coffeeshops mogen worden gevestigd. Daarop heeft het College in eerdere beantwoording van schriftelijke vragen aangegeven hoe zij dit in de praktijk wil gaan uitvoeren.

Daarom heeft het CDA de volgende vragen voor het College:


1. Is het College bereid om drugsgebruik op middelbare scholen in Utrecht te onderzoeken?
2. Deelt het College de mening van het CDA dat drugsgebruik op en rond scholen tegen gegaan moet worden, met alle middelen die in het vermogen van de gemeente liggen?
3. Is er een verband tussen het drugsgebruik op scholen en de aanwezigheid van coffeeshops in de nabijheid van scholen?
4. Hoe kijkt het College, in het licht van bovenstaande informatie, aan tegen het verbieden van coffeeshops in een bepaalde straal rondom scholen, gezien het landelijk regeerakkoord en de reactie van het College daarop?
5. Wat gaat het College hier concreet aan doen?