Gemeente Echt-Susteren


Nieuwjaarsspeech burgemeester Schaftenaar 2008

Oud en nieuw is traditioneel een tijdstip om terug te blikken naar het afgelopen jaar en om vooruit te kijken naar het nieuwe, of, zoals de grondlegger van oudejaarsconferences Wim Kan dat ooit zei: Op oudjaar staan we op de drempel die het oude scheidt van het nieuwe.

Maar bij terugkijken merk je gelijk ook dat die magische scheidslijn tussen twee jaren bij grote projecten of gebeurtenissen juist vervaagt. Projecten zoals wij ze kennen in onze gemeente overschrijden die jaargrens, in voorbereiding of in uitvoering, en vormen vandaag zowel ons verleden als onze toekomst.

nieuwjaarsreceptie.JPG Ondanks die continuïteit begint een goed jaar met een goede start. Vorig jaar was u met velen hier aanwezig en het is een voorrecht om u ook dit jaar weer te mogen begroeten.

2007 was voor Echt-Susteren een bewogen jaar met veel hoogtepunten, zowel binnen onze gemeentelijke organisatie als in de afzonderlijke kernen.

Zo stond Susteren in het teken van de Heiligdomsvaart. Een fenomeen dat na 7 jaar weer met uitzonderlijk veel enthousiasme werd georganiseerd. Zelfs in deze jachtige tijd vonden alle vrijwilligers de energie en de tijd om mee te helpen aan de bouw van een monumentaal evenement. Inwoners uit Susteren zelf, maar ook van daarbuiten, werkten maanden, zo niet jaren in saamhorigheid en zetten onze gemeente landelijk weer volledig op de kaart. De prestaties die op zon moment door jong en oud worden neergezet, maken van mij een bijzonder trots burgemeester.

Echt-Susteren bestaat, zoals u allemaal wel weet, uit 24 afzonderlijke kernen. Kernen die veel op elkaar lijken, maar die onderling ook duidelijk verschillen en allemaal hun eigen signatuur dragen. Dat er voor iedere kern plek is en dat wij het belangrijk vinden dat die signatuur gehandhaafd blijft, blijkt uit onze
Dorpsontwikkelingsplannen, die bedoeld zijn om de leefbaarheid in de kernen te behouden en vergroten. Een van die plannen is samen met de bevolking en Woongoed 2Duizend ontwikkeld voor Koningsbosch. Dankzij de enorme inzet van de dorpsraad en haar talloze acties en activiteiten werd Koningsbosch genomineerd voor de Landelijke Dorpsvernieuwingsprijs. Een fantastische prestatie die laat zien dat we op de goede weg zijn dat je met samenwerken resultaat behaalt!

Een ander hoogtepunt dat in 2007 haar voltooiing vond, is de renovatie en de heropening van de Plats. Na jarenlange onduidelijkheid geldt dit monumentale gebouw inmiddels als nieuwe thuisbasis van Het Museum van de Vrouw, de VVV en de bibliotheek. Dankzij een goede samenwerking tussen deze partijen en de gemeente is de Plats voor de inwoners behouden en blijft het multifunctionele karakter bewaard. Een aanwinst voor Echt-Susteren waardoor ook ons verleden behouden blijft voor onze toekomst.

Ook binnen dit gebouw, binnen de gemeentelijke organisatie, is 2007 een jaar vol beweging geweest. Een van de meest recente veranderingen is de verzelfstandiging van de Binnensport, die is overgeheveld naar de Stichting Welzijnswerk Echt. Op de valreep van het afgelopen jaar nam de staf afscheid van de gemeente om verder te gaan onder de noemer van SWE.

Dat ook op sportgebied 1 januari geen magische grens is, blijkt uit het feit dat er voor 2008 nog genoeg op stapel staat. Zo wordt het beheer en het onderhoud van de gemeentelijke buitensportaccommodaties op afstand gezet en krijgt een aantal verenigingen de mogelijkheid om de zorg voor de buitensportvoorzieningen van de gemeente over te nemen.

Het verenigingsleven zoals we dat hier kennen -en gelukkig zijn veel van hen ook vanavond vertegenwoordigd- is van onschatbare waarde voor een gemeente. Het brengt mensen bij elkaar, leert ons voor elkaar op te komen en zorgt voor een WIJ-gevoel waar we op alle gebieden in ons leven voordeel aan hebben.

Dat WIJ-gevoel is iets dat we als fusiegemeente Echt-Susteren ook willen nastreven. Echt-Susteren moet een gemeente worden die bestaat uit afzonderlijke kernen, maar die een eenheid vormt op het moment dat dit nodig is. Om dat verlangen kracht bij te zetten, zijn we in november begonnen met het actief uitdragen van deze boodschap door onze huisstijl iets extras mee te geven: het WIJ-logo. Dit logo staat voor eenheid in verscheidenheid. Voor het bundelen van onze krachten bij zaken die we alleen niet voor elkaar krijgen.

Als het goed is, bent u dit WIJ-logo het afgelopen jaar al op verschillende plekken tegengekomen en in 2008 laten we u nog sterker zien waar het voor staat:

voor bedrijven, verenigingen en inwoners die de handen ineenslaan en hun krachten bundelen.

2008 wordt niet alleen in de kernen, maar ook binnen de gemeentelijke organisatie een jaar van samenwerken. Wat kunt u van ons verwachten? We gaan nog beter luisteren naar uw wensen. Dat doen we door uw suggesties mee te nemen in ons dagelijkse werk, maar u kunt uw ideeën ook kenbaar maken via ons speciale emailadres (wij@echt-susteren.nl) of via de WIJ-kaartjes die de buitendienst bij zich draagt.

Daarnaast gaat de gemeente in 2008 meer digitaliseren om u op afstand al beter van dienst te kunnen zijn. Dit geldt voor producten die aan de balie verkrijgbaar zijn, maar bijvoorbeeld ook voor bestemmingsplannen en het creëren van de mogelijkheid om digitaal bewaar aan te tekenen.

Procedures en regels worden vereenvoudigd. Zo worden 12 maatregelen samengevoegd in

één Activiteitenbesluit Milieubeheer, waardoor regels eenduidiger en makkelijker worden voor het bedrijfsleven. Hier zullen we u op korte termijn verder over informeren.

Een ander belangrijk item is de Wet maatschappelijke ondersteuning die afgelopen jaar is ingevoerd en in 2008 wordt uitgebreid. Onze gemeente wordt hierin ondersteund door een actief Wmo-platform waarin inwoners de gemeente adviseren over gemeentelijk beleid op allerlei gebieden: van welzijn tot veiligheid, van jongerenwerk tot ouderenbeleid en van dorpsvernieuwing tot vervoer.

Daarnaast is per 1 januari ook een nieuw minimabeleid ingegaan waarbij het geld beter terecht komt bij de mensen die er recht op hebben.

Kortom: 2007 heeft ons veel goeds gebracht, maar zal alleen maar meer succes oogsten wanneer we dit samen voort kunnen zetten in 2008. Iedere dag is een dag van kansen, van mogelijkheden om samen te werken en met elkaar in gesprek te gaan. Ik hoop, nu ik deze nieuwjaarsrede voor laatste keer als burgemeester van Echt-Susteren mag uitspreken, dat 2008 het jaar wordt van verdraagzaamheid en saamhorigheid. Dat geldt ook voor de raad! Het jaar waarin Echt-Susteren, de gemeente én de inwoners, samen aan de slag gaan om dat gedroomde WIJ-gevoel nog dichterbij te brengen.

Om die reden dank ik u ook alvast hartelijk voor uw komst vanavond en wens ik u allen en uw naasten een gezond en gelukkig Nieuwjaar toe.

Ik hoop dat WIJ, bij ons in Echt-Susteren, samen een spectaculair jaar tegemoet vol voorspoed en verdraagzaamheid.