VU Medisch Centrum

Amsterdam, 17 januari 2008
2008/007/DB

HPV-test detecteert meer relevante afwijkingen bij bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker dan uitstrijkje

Testen op het Humaan Papillomavirus (HPV) detecteert voorloperstadia van baarmoederhalskanker eerder dan het traditionele uitstrijkje en zou daarom het uitstrijkje moeten vervangen. Daarnaast hebben jonge vrouwen in Nederland baat bij vaccinatie tegen HPV, de belangrijkste veroorzaker van baarmoederhalskanker. Deze conclusies werden getrokken op het internationale symposium 'Facing a new era of cervical cancer prevention', dat VU medisch centrum op 16 januari organiseerde. Over beide onderwerpen wordt in het voorjaar van 2008 een advies van de Gezondheidsraad aan minister Klink verwacht.

Het Humaan Papillomavirus (HPV) is een zwaartepunt binnen het pathologisch onderzoek van VU medisch centrum. Inmiddels zijn er al 25 onderzoekers op een HPV-gerelateerd onderzoek gepromoveerd. Op 15 januari kwamen er drie bij. Een unieke triple promotie dus. De drie promovendi onderzochten de waarde van de HPV-test bij het voorkomen van baarmoederhalskanker.

Nicole Bulkmans bewijst in haar proefschrift dat testen op het HPV bij het bevolkingsonderzoek eerder relevante voorloperstadia van baarmoederhalskanker detecteert dan het traditionele uitstrijkje. Daarmee is de HPV-test betrouwbaarder dan het uitstrijkje. Door in het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker gebruik te maken van de HPV-test zouden vrouwen minder vaak een test hoeven ondergaan, omdat het risico na een HPV-test lager is. Dit kan leiden tot een verhoogde deelname aan het bevolkingsonderzoek.

Bart Hesseling vergeleek HPV-testen voor het aantonen van baarmoederhalskanker en de ernstige voorloperstadia daarvan met elkaar. Daaruit blijkt dat niet iedere HPV-test zonder meer geschikt is voor het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Het onderzoek liet zien dat er op dit moment twee HPV-testen bestaan die hebben bewezen geschikt te zijn voor het bevolkingsonderzoek. Deze bevindingen hebben geresulteerd in een voorstel voor richtlijnen waaraan een HPV-DNA-test voor het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker dient te voldoen.

Saskia Bulk laat in haar proefschrift zien dat de toevoeging van HPV-testen aan het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker zal leiden tot een toegenomen opsporing van hoog-gradige afwijkingen en baarmoederhalskanker en daarmee kan het voorkomen van baarmoederhalskanker worden teruggedrongen.

De dag na de drievoudige promotie organiseerde de afdeling pathologie een symposium getiteld: 'Facing a new era of cervical cancer prevention'. Tijdens dit symposium werden de ontwikkelingen ten aanzien van de preventie van baarmoederhalskanker door een groep van (inter)nationale experts gepresenteerd. Andere onderwerpen waren de status van cytologie in het huidige bevolkingsonderzoek, de nieuwe data uit de (inter)nationale trials en het effect van het gebruik van de HPV-test als primaire screeningstest in het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker, alsmede de ontwikkelingen op het gebied van profylactische en therapeutische vaccinatie met HPV. Ook de komende veranderingen in de organisatie van het bevolkingsonderzoek kwamen aan bod. Bijzonder interessant zijn de ontwikkelingen bij de HPV thuistest. Dertig procent van de vrouwen die niet aan het reguliere bevolkingsonderzoek deelnemen, doen wel mee aan de thuistest.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Jan Spee (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl.

Achtergrondinformatie (