Ministerie van Defensie

17-01-2008 16:01

PERIODIEK OVERZICHT AFGHANISTAN

Afgelopen week werd overschaduwd door het overlijden en gewond raken van Nederlandse en Afghaanse militairen. De eenheid waar de militairen deel van uitmaakten, voerde een operatie uit in de omgeving van Deh Rawod. Hier is het al geruime tijd onrustig.

De operatie had tot doel de situatie in de regio beter in kaart te brengen en de mogelijkheden voor een veilige terugkeer van vluchtelingen te inventariseren. Het betrof een omvangrijke operatie, waarbij enkele honderden Nederlandse en Afghaanse militairen waren betrokken.

Eerder die week vond in Deh Rawod een shura plaats waarbij een aantal voormalige leiders aanwezig was die al langere tijd niet aan het overleg hadden deelgenomen. Districtgouverneur Jalanay heeft hen gevraagd te helpen bij de opbouw van het district. Het is een teken van vertrouwen dat de leiders aan de oproep van Jananay gehoor hebben gegeven.

Afghaanse eenheden, onder begeleiding van Amerikaanse eenheden, hebben in een school ten zuiden van de patrouillebasis Volendam, een wapenopslagplaats gevonden. Hier werden RPGâs (antitankwapens) en munitie aangetroffen. De wapenopslagplaats is geruimd.

In een eerder bericht maakte Defensie bekend, dat bij een vuurgevecht in de omgeving van Khorma, ten noorden van Tarin Kowt, een volwassene en een kind om het leven zijn gekomen. Bij dit vuurgevecht raakten ook drie kinderen gewond. Eén van de meisjes die werd behandeld in het militaire hospitaal op Kamp Holland, is intussen ontslagen en naar huis teruggekeerd. De vermeende vader van een kind dat bij dit vuurgevecht gewond raakte, is aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslag met een geïmproviseerd explosief die aan het vuurcontact vooraf ging. Hij is na detentie in de gevangenenfaciliteit op Kamp Holland, overgedragen aan de Afghaanse autoriteiten.

Eind vorige week is een vrachtautolading met medicijnen en medische goederen afgeleverd bij het civiele ziekenhuis in Tarin Kowt. Het Afghaanse leger en politie en vertegenwoordigers van het ministerie van Gezondheid werden bij de levering geassisteerd door militairen van de coalitielanden. De gouverneur bedankte de staf van het ziekenhuis voor het vele verrichtte werk.

Er zijn de afgelopen week uitsluitend gevechtscontacten geweest rond de eerder genoemde operatie. Hierbij zijn diverse klein kaliber wapens, de Pantserhouwitser en het Apache detachement ingezet. Het Nederlandse F-16 detachement is ingezet om Britse eenheden in Helmand te ondersteunen. Bij de gevechtshandelingen zijn waarschijnlijk slachtoffers aan vijandelijke kant gevallen.