Deelgemeente Oud-West Amsterdam


Invloed uitoefenen in raadsvergaderingen

16 januari 2008

Met de nieuwe vergaderwijze zijn er, naast het spreekrecht, extra mogelijkheden gekomen om uw stem als bewoner of belanghebbende te laten horen aan de raadsleden.

Open huis
Elke vergaderavond begint met een 'open huis' waar bewoners en belanghebbenden ideeën, aandachtspunten maar ook klachten kunnen delen met politici. U bent van harte welkom in de publieksbalie van het stadsdeelkantoor.

Algemeen spreekrecht
Verder kunt U als bewoner of belanghebbende gebruik maken van het algemeen spreekrecht als het gaat om een onderwerp dat u belangrijk vindt. Het algemeen spreekrecht staat standaard op de agenda om 20.00 uur. U krijgt maximaal 3 minuten spreektijd en dient zich tenminste 24 uur voor de vergadering als inspreker aan te melden.

Spreekrecht in het vergaderblok: Debat
Het spreekrecht in dit vergaderblok vindt plaats voorafgaand aan de inhoudelijke beraadslaging van de politieke partijen. Na afloop van de beraadslaging van de politieke partijen krijgt u nog de mogelijkheid om een korte reactie te geven. U krijgt maximaal 3 minuten spreektijd en dient zich tenminste 24 uur voor de vergadering als inspreker aan te melden.

Uw mening wordt op prijs gesteld
De stadsdeelraad nodigt u als bewoner of belangstellende bovendien uit voor deelname aan het vergaderblok: Idee. In dat vergaderblok worden onderwerpen besproken waarover de stadsdeelraad niet op korte termijn een besluit gaat nemen maar waarover de politieke partijen wel willen discussiëren. Uw aanwezigheid en deelname in dat vergaderblok wordt zeer op prijs gesteld.

Spreekrecht
Samenvattend geldt dat:

* inspraak plaatsvindt om 20.00 uur en voorafgaand aan de inhoudelijke beraadslaging

* insprekers zich 24 uur van tevoren bij de griffie moeten aanmelden (020-2523450 of griffier@oudwest.amsterdam.nl)
* insprekers maximaal drie minuten spreektijd krijgen
* (duo)raadsleden enkel verduidelijkende vragen mogen stellen of de inspreker van aanvullende informatie mogen voorzien