Kenia: minstens 100.000 kinderen ontheemd 17 januari 2008, Nairobi - Volgens Unicef zijn in Kenia minstens 100.000 kinderen door het door de verkiezingen veroorzaakte geweld ontheemd geraakt. 75.000 kinderen leven verspreid over ruim honderd opvangkampen, anderen verblijven vermoedelijk bij familie.

Een gezin in de sloppenwijk Kibera wacht op vervoer naar een opvangkamp. foto: AP Photo/Khalil Senosi
Een gezin in de sloppenwijk Kibera wacht op vervoer naar een opvangkamp. foto: AP Photo/Khalil Senosi

Sinds na de verkiezingen het geweld in Kenia losbarstte, is Unicef druk bezig met het verlenen van noodhulp. Het gaat om hulp op het gebied van schoon water, sanitatie, onderdak, gezondheidszorg en voeding. Daarnaast houdt Unicef zich bezig met het beschermen van kinderen en met de zorg voor onderwijs.

Scholen zijn inmiddels weer open, maar lang niet alle kinderen zijn naar hun klaslokalen teruggekeerd. Uniceft heeft daarom in opvangkampen ruim 30 schooltenten geplaatst en gezorgd voor onderwijsmaterialen. In opvangkampen voor ontheemden in Nairobi, Nakuru en Eldoret kunnen 7.000 kinderen gebruikmaken van materialen voor sport en spel, die ook door Unicef zijn geleverd. Er zijn nog eens 75 van deze recreation kits onderweg.

Latrines en schoon water In de grootste opvangkampen Eldoret, Nakuru en Nairobi heeft Unicef geholpen bij onder meer de aanleg van latrines, het plaatsen van wateropslagtanks en bij de zorg voor waterzuiveringsmiddelen. Hiervan kunnen 50.000 mensen profiteren. Ook heeft Unicef gezorgd voor medische hulpmiddelen in Eldoret en Kisumu, genoeg voor ruim 100.000 mensen.

Unicef werkt samen met het ministerie van Gezondheid bij de opsporing van ondervoede kinderen in opvangkampen. Daarnaast worden er vaccinatiecampagnes tegen polio en mazelen op touw gezet, worden kinderen ontwormd en krijgen ze vitamine A ter versterking van hun weerstand.

Bescherming
Het beschermen van kinderen vormt een van de grootste uitdagingen. Samen met lokale hulporganisaties zet Unicef systemen op voor het rapporteren van misbruik en geweld en worden kinderen opgespoord, die het risico lopen om slachtoffer te worden van dit soort praktijken. De organisaties geven prioriteit aan het herenigen van alleenstaande kinderen met hun familie, het creëren van veilige speelplekken voor kinderen in de kampen en aan het beschermen van vrouwen en meisjes tegen geweld. Vrouwen en meisjes die zijn verkracht kunnen met medicijnen worden behandeld, om te voorkomen dat ze besmet worden met hiv.